DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Napjainkban a közbeszédben és a médiában egy konkrét, folyamatban lévő büntetőeljárás kapcsán egyre gyakrabban találkozunk a vádalku kifejezés használatával. Az ehhez fűződő magyarázatok ellentmondásosak, a tájékoztatások pontatlanok. Az ismert, hogy ezt a lényegét tekintve büntetőeljárás-jogi intézményt a magyar jogrendszer már régóta ismeri, eddig is alkalmazták nyomozó hatóságaink a rendőrségről szóló törvény szabályozása alapján.
A 2003. július hó 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény több rendelkezése pontosította és bővítette a vádalku alkalmazásának lehetőségét: a nyomozás megtagadása, a nyomozás megszüntetése és a tárgyalásról lemondás egyes eseteiben tartalmaz az elkövetőre nézve kedvező elbírálási lehetőségeket, mégpedig kizárólag a nyomozó hatósággal jelentős mértékben együttműködő elkövető javára.
Tisztelt Miniszter Úr! A fentiekből adódóan néhány kérdést szeretnék feltenni, jelesül: miben kell együttműködni a nyomozó hatósággal ahhoz, hogy a gyanúsított részesülhessen a kedvező elbírálásban?
(15.30)
Mik ezek a kedvezmények? Kikre nem terjedhet ki a kedvezmény? Ki dönt a kedvezmények megadásáról, illetve megtagadásáról?
Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: a vádalku alkalmazásának esetében ki fogja megfizetni az elkövető helyett a sértettnek vagy a sértetteknek az okozott, sok esetben bizony rendkívüli nagy összegű kárt?
Kérem szíves válaszát. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir