SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt a címet adta kérdésének: “Miért nem tiszteli a törvényt, miniszter úr?” A törvény tiszteletének első lépése, hogy el kell azt olvasni. Idézem a törvény 1996 óta változatlan szövegű rendelkezését: a Nemzeti alaptanterv műveltségi területenként határozza meg az általános műveltséget megalapozó szakaszon folyó nevelő-oktató munka közös jellegét, kötelező és közös céljait, a nevelő-oktató munka alapjául szolgáló ismeret-, készség- és képességjellegű követelményeit. A kötőjel a magyar helyesírás szabályai szerint azt jelenti, hogy az összetett szó második tagja valamennyi felsorolt előtaghoz társul, tehát a törvény ismeretjellegű, készségjellegű és képességjellegű követelményekről szól. A jelenleg érvényes NAT azonban ezzel a szabályozási előírással nem teljes átfedésben ma konkrét tananyagokat is tartalmaz. A törvényi előírások szerint ez a kerettantervek szabályozási körébe tartozik. A közoktatásért felelős helyettes államtitkár tehát szakszerűen, pontosan jelezte a törvényi helyzetet.
A módosított Nemzeti alaptanterv elsősorban a képességfejlesztésre helyezi a hangsúlyt. Meghatározza a közoktatás országosan érvényes, általános céljait, a közvetítendő műveltség fő területeit, a közoktatás tartalmi szakaszolását és az egyes tartalmi szakaszokban érvényesülő fejlesztési feladatokat. A fejlesztési feladatokban megfogalmazásra kerülnek a tanulók képességfejlesztésének különböző területei, melyek kijelölik, hogy mely kulcskompetenciák fejlesztése kívánatos az iskoláztatás képzési szakaszaiban. Ehhez pedig nyilván - ön sem gondolja ezt másként - elengedhetetlen a tanulói és tanári tevékenység, a módszertani kultúra fejlesztése.
Mindezek alapján állíthatom, hogy a közoktatás új tartalmi szabályozóinak készítése során betartottuk és a jövőben is betartjuk a közoktatási törvény előírásait.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir