DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nem azért, hogy ezen a késői órán az időt húzzam, de van egy olyan összefüggés, amire minduntalan rá kell mutatni. Nem foglalkozva a dolgok személyes élével, annyit azért szeretnék elmondani - amit már többször is elmondtam, de most még egyszer szeretném elmondani -, hogy az iskolatejprogramot nem szabad a tejágazat problémáival összekötni. Ennek legalább két oka van - a “legalább”-on van a hangsúly -, az egyik az, hogy ha történetesen Magyarországon tejhiány lenne, iskolatejprogramra akkor is szükség lenne. De még akkor is szükség lenne iskolatejprogramra, ha Magyarországon egy csepp tejet sem adnának a tehenek.
Következésképpen vétek, ha a társadalom akármelyik szegmense felé bármilyen módon is úgy jelenítjük meg ezt a programot, mintha ez a termeléshez lenne kötve. Ez az egészséghez, a fogyasztási szokásokhoz, a kulturált életmódhoz és még nagyon sok minden máshoz van kötve. Semmi, de az égadta világon semmi köze nem szabad, hogy legyen, még csak a gondolkodásunkban sem ahhoz, hogy miképpen alakul Magyarországon a tejtermelés. Ez az egyik ok.
A másik ok - amire szintén rá kell mutatni -: tisztelt képviselő úr, lehet, hogy az ön választókörzetében vannak olyan tejüzemek vagy állattartó telepek, amelyek problémákat látnak maguk előtt a tej értékesítése tekintetében. De higgye el nekem, képviselő úr, ha kétszázszorosára növelnénk az iskolatejprogram mértékét, ha az ország minden lakosa kapna naponta két deciliter tejet, tartok tőle, hogy nagyon sok termelő akkor sem tudná értékesíteni a termékét, s nem azért, mert kereslethiány van, hanem azért, mert a termelése és az értékesítése nincs összhangba hozva. Magyarul: nincs megszervezve. Erről van szó. És ennek a szervezésnek a hiányát sehány iskolatejprogrammal és semmilyen egyéb tejprogrammal nem lehet megoldani. Ezt úgy hívják, hogy gazdálkodás, szakma, kereskedelem, piaclátás és a többi és a többi és a többi.
Tehát ezen a ponton is szeretném legalább a közvélemény számára - azok számára, akik ilyen késői órán is hallgatják a vitánkat - világossá tenni, hogy életveszély, nem jó, rossz az iskolatejprogramnak a szövegkörnyezetében a mezőgazdasági tejtermelőknek bárminemű problémáját ide hozni, mert ez elkülönül ettől az egész kérdéskörtől.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir