BIRKÁS TIVADAR

Full text search

BIRKÁS TIVADAR
BIRKÁS TIVADAR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Kékkői Képviselőtársam! Hiszen egyedül ő tartózkodik még a teremben. A 2003-as év, a Medgyessy-kormány első teljes naptári éve Győr városában az iskolabezárásokról szólt. A kampányban tett szép ígéreteket gyorsan elfeledve a szocialista kormány olyan helyzetbe hozta a várost, hogy ahhoz, hogy költségvetését tartani tudja, négy oktatási intézmény bezárására kényszerült.
Az elmúlt hét folyamán azonban kiderült, hogy az iskolabezárási hullám nem ért véget. A győriek a sajtóból tudhatták meg azt, hogy a Honvédelmi Minisztérium a haderőreform keretében be akarja zárni a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Szakközépiskolát és Kollégiumot, az ország egyetlen, még működő katonai szakközépiskoláját. Hogy mi indokolja a bezárását? Mondhatni, semmi. Hiszen az intézetben évfolyamonként 60 tanuló tanul, ötszörös a túljelentkezés, tehát több mint 300-an jelentkeznek erre a 60 helyre, és nemzetközi példák is azt bizonyítják, hogy érdemes ezeket az iskolákat fenntartani, különösen egy olyan ország számára, mint Magyarország, amely át akar állni a sorozásos hadseregről a hivatásos, profi hadseregre.
Pont Ausztriában van egy nagyon alkalmas példa, ahol szintén az egyetlen ilyen jellegű iskolát egy időben be akarták zárni, most pedig, ha nem létezne az az iskola, nagyon komoly gondok lennének a tisztutánpótlással az osztrák hadseregben, hiszen nagyon nehéz rá jelentkezőt találni. A győri Béri Balogh Ádám Honvéd Szakközépiskolában végzősök mintegy 70 százaléka beszél nyelvet, az iskola költségvetése 240 millió forint. Nem valószínű, hogy ez földhöz vágná a Honvédelmi Minisztérium költségvetését.
Indok tehát semmi, hacsak nem az, amiről Győr városában suttognak, miszerint az egész mögött az áll, hogy ezt az iskolát, ha a Honvédelmi Minisztérium bezárja, akkor utána az önkormányzat megszerezheti, majd egy belvárosi középiskolát kiköltöztetve ebbe a Győr-Szigetben lévő iskolába, az értékes belvárosi ingatlant értékesíteni tudja, csakúgy, mint az elmúlt évi iskolabezárásoknál.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir