DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Unióhoz való csatlakozás végső fázisához érkeztünk törvényalkotási szempontból is. Az ehhez szükséges jogharmonizációs feladatok nagy részét már magunk mögött tudhatjuk, a Magyar Nemzeti Bankról szóló, a 2001. évben elfogadott LVIII. törvény túlnyomó részben már eleget tett az EU-jogharmonizációs követelményeknek, ugyanakkor néhány kérdésben az uniós jog átvétele csak a csatlakozással egy időben lehetséges. Az elfogadásra javasolt mostani módosítások többsége éppen a belépésünkhöz szorosan kapcsolódó követelményeket elégíti ki.
A jogharmonizáció teljesítésén túl a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatos törvény módosításának további három oka van. Az első az Alkotmánybíróság 2/2003-as, a pénzbevonás szabályozásával összefüggésben hozott határozata. Az Alkotmánybíróság mulasztásos alkotmánysértésnek minősítette a pénzbevonási eljárás hiányos jogi szabályozását. A határozatból fakadó követelmények teljesítése érdekében a jelenleg tervezett módosítással a forgalomból bevont bankjegyek és érmék bevonását követő kötelező átváltási időtartamát törvényi szinten szabályoznánk, ez bankjegyeknél húsz évet, érmék esetében öt évet jelentene a továbbiakban.
A változás második oka az Állami Számvevőszéknek a jegybank 2002. évi működéséről készített jelentése, amelyben a számvevők a felügyelőbizottság hatáskörének pontosítását és az éves üzleti jelentésről a közgyűlés részére készítendő jelentésének összhangba hozását javasolják. A hatályos törvény értelmében a felügyelőbizottság hatásköre nem terjed ki a jegybank alapfeladatainak vizsgálatára. Az MNB egyes tevékenységeinek ellenőrzése tekintetében így egyetlen szerv sem jogosult a belső ellenőrzés irányítására. Ellentmondás tapasztalható továbbá a hatályos jegybanktörvény és a gazdasági társaságokról szóló törvény között. A felügyelőbizottság az MNB alapfeladataival kapcsolatos korlátozott ellenőrzési joga miatt a gazdasági társaságokról szóló törvényben említett jelentését csak korlátozással tudja elkészíteni. A törvényjavaslat ezen ellentmondásokat szünteti meg.
A harmadik ok a törvény szerkezetének egyszerűsítésére és ésszerűsítésére történő törekvés. A hatályos jegybanktörvény a Magyar Nemzeti Bank elsődleges céljaként az árstabilitás elérését és fenntartását tűzte ki. A javasolt módosítás az elsődleges céllal teljesen összhangban lévő megfogalmazását adja a jegybank alapfeladatainak. A javaslat explicit formában megjeleníti azt, hogy az árfolyam-politikát az Európai Unió tagállamainak közös érdekeltségi ügyeként kell kezelni.
A módosítás további, az EU-csatlakozással összefüggő garanciákkal egészíti ki a jegybank törvényben deklarált függetlenségét. A magyar kormányzati szervek mellett kizárja azt is, hogy az Unió intézményei az Európai Központi Bank kivételével utasítást adhassanak a Magyar Nemzeti Banknak.
(20.00)
A monetáris finanszírozás tilalmát kiterjeszti a közösségi és tagállami szervekre, intézményekre. Az Állami Számvevőszék ellenőrzési hatáskörének módosításával megszűnnek az MNB alapfeladataival összefüggésben még fennmaradt jogosultságok. Emellett a módosítás egyértelműen körülhatárolja, hogy melyek azok az esetek, amikor a Monetáris Tanács tagjai felmenthetőek. A törvénymódosítás a jegybank felvigyázói hatáskörének az értékpapír-elszámolási rendszerekre való kiterjesztésével teljessé teszi a monetáris tevékenységgel kapcsolatban lévő folyamatok egésze tekintetében a felvigyázói hatáskörét.
Tisztelt Országgyűlés! A most tárgyalandó törvény a jogharmonizációs feladatok túlnyomó többségét tartalmazza. Eljárásjogi szempontból ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletalkotási jogával összefüggő változások csak a jogalkotásról szóló új törvény elfogadását követően tehetők meg, így a jegybanktörvény jogharmonizációjának teljessé tétele a jelenleg javasolton túl 2004. I. negyedévében újabb módosítást tesz majd szükségessé.
A törvényjavaslat elfogadásával teljesítjük az uniós csatlakozással a gazdasági és monetáris unió tekintetében vállalt kötelezettségeink döntő részét. A törvénytervezet a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködésben született, annak parlamenthez történő beterjesztésével a jegybank maradéktalanul egyetértett.
Kérem képviselőtársaimat, szavazataikkal támogassák a törvényjavaslat elfogadását, különös tekintettel arra, hogy a tervezetnek az Állami Számvevőszék ellenőrzési hatáskörével kapcsolatos részeinek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados döntése is szükséges.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir