SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Ha már történelmi visszatekintéssel kezdtünk a szakmai vitában, akkor hadd emlékeztessem alelnöktársamat, hogy akkor az ellenzék kérésére tárgyalta a költségvetési bizottság ezt a témát, és azért kellett zárt ülésen tárgyalni, mert véleményünk szerint egy hibás árfolyam-politika hatásairól beszéltünk, és az ott felmerülő információk alkalmasak lettek volna arra, hogy további olyan információkat szolgáltassanak ki a spekulánsok számára, amely nem képviselte volna Magyarország akkori érdekeit. Én itt a történelmi részét be is fejezném a dolognak, és rátérnék az e törvényt érintő dolgokra.
Véleményünk szerint az, hogy a kormány az MNB-vel közösen alakítja az árfolyam-politikát, az nem ellentétes az európai jogharmonizációs folyamattal, hiszen e törvényjavaslat a 3. §-ának (4) bekezdésében éppen azt mondja ki, hogy az árfolyam-politikát a kormány és az MNB az Európai Unió tagállamai közös értékű ügyeként kezeli. Teszi mindezt ez a módosítás azért, mert a változtatás az árfolyamrendszer kérdésében az EU-tagsággal bekövetkező új helyzetet rögzíti, mégpedig az EK-szerződés 124. cikkelye alapján. Ha a szerződésnek ez a 124. cikkelye ellentétes az EU-jogokkal, akkor valószínűleg ennek a törvénynek a rendelkezése is ellentétes ezzel a joggal, de ezt kevésbé tartom valószínűnek.
A következőre, úgy nézem, már csak egy másik kétpercesben lesz módom, ami a felügyelőbizottsággal foglalkozik. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir