DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az egyezmény elfogadására a riói folyamat részeként 1994-ben került sor, és 1996. december 26-án lépett hatályba. Napjainkig mintegy 190 ország vált az egyezmény részesévé, beleértve az Európai Unió valamennyi tagállamát.
Magyarország az Országgyűlés döntése alapján 1999. július 13-án csatlakozott az egyezményhez. Az alapvető célkitűzés, hogy a fenntartható fejlődés szellemében nemzetközi szinten összehangolja és elősegítse a sivatagosodás, illetve az aszály megelőzésére, kezelésére irányuló erőfeszítéseket. A célok elérése hosszú távú koordinált stratégiákat igényel, amelyek az érintett területeken a földterület jobb termőképességére, a földterület és a vízkészlet rehabilitációjára, megóvására irányulnak. Ennek érdekében az egyezmény alapján a részes felek kötelesek a nemzetközi és regionális területükön kiemelt figyelmet fordítani a nemzetközi gazdasági feltételek megteremtésére, amelyek hozzájárulnak a fenntartható fejlődés megvalósításához.
Hazánk csatlakozását nem csupán az indokolta, hogy teljes mértékben egyetértünk az egyezmény céljaival, hanem ez a probléma is, ami Magyarországot bizony ebben az évben is érintette. Gondoljunk a mezőgazdaságot sújtó aszályra, a talajpusztulásra, a homokhátság vízerő-utánpótlására. Az egyezményben részes országok rendszeres jelentéstételi kötelezettséget írnak elő, valamint aszálystratégiát és cselekvési tervet készítenek. Az egyezményhez történő csatlakozás előnyei természetesen nem elsősorban a pénzben mérhető támogatások, nem a “kölcsönös haszon és kiadás” elmélet összevetése, hanem az élelmiszer-gazdasági szinten is kedvező kép kialakítása.
(A jegyzői székben Balogh Lászlót Vincze László váltja fel.)
Az előnyök, illetve a csatlakozás pozitív hatásai többek között: nemzetgazdasági szinten az aszály következményeinek mérséklése, a környezet megóvása, a helyi közösségek életfeltételeinek javítása; az agrárágazat szintjén az aszálykár visszaszorítása és a vízgazdálkodás fejlesztése. Ezen előnyök olyan tevékenységek - például átfogó aszálystratégia kidolgozása - finanszírozási kiadásaival állnak szemben, amelyekre mindenképpen szükség van.
Tekintettel arra, hogy az egyezmény az ENSZ-egyezmények között is kiemelkedő helyet foglal el, illetve a csatlakozásunkról korábban a tisztelt Országgyűlés már határozott, szükséges a törvényi kihirdetés, ehhez kérjük az Országgyűlés hozzájárulását.
Az elnök úr már említette, hogy az előterjesztés egy kiegészítő leírási hibajegyzékkel került az országgyűlési képviselők elé, ugyanis az 5. melléklet 3. cikkének tagolása hibás, ugyanis a 2. sorszám nem került feltüntetésre, amelyet a képviselők a mai napon pótlásként megkaptak.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az egyezmény törvénybe foglalását határozatával erősítse meg.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir