TÓTH ISTVÁN

Full text search

TÓTH ISTVÁN
TÓTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországot a nemzetközi egyezmény 5. számú melléklete érinti, az 5. számú melléklete foglalkozik a közép- és kelet-európai országokkal, ugyanakkor a melléklet egyértelműen leírja, hogy cselekvési programot kell készíteni.
Igazából Magyarország a Bács megyei homokhátsággal érintett, amelyre az Alföld-program már 1991 óta kormányhatározatban rögzített. Természetesen azóta folyt tevékenység, csak éppen nem elégséges, sőt az utóbbi két évben, a kormányváltás óta ez a program megakadt; megakadt, és a források biztosítása gyakorlatilag megszűnt ehhez a programhoz. Én megfontolásra javasolom képviselőtársaimnak azt, hogy ha ezt a nemzetközi egyezményt elfogadjuk, akkor a költségvetési törvényben lévő módosító javaslatokkal legalább pénzt helyezzenek ehhez a programhoz; több mint 500 ezer választópolgár lakókörzetét, lakókörülményeit érinti.
Én azt szeretném képviselőtársaimnak mondani, hogy ebben az ügyben, környezetvédelmi ügyben ne a kormányváltások ciklusaihoz ragaszkodjanak, a környezetvédelem nem négy évhez kötődik, sokkal többhöz; sőt még nem is a száznapos programhoz igazodik, hanem évtizedes, évszázados öntörvényűségek alapján. Éppen ezért, ha a száznapos programból ki is maradt ez a fejezet, kérem önöket, hogy a költségvetési törvényben biztosítsanak forrást, a jelenlegi előterjesztés szerint ez nem elégséges.
Sőt, a jelen törvényjavaslatunkban egy ellentmondás is található, ugyanis a törvényjavaslat 3. §-a szerint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter gondoskodik a törvény végrehajtásáról, ugyanakkor a Miniszterelnöki Hivatalhoz intézett kérdésemre Nagy Sándor úr úgy válaszolt, hogy ezt a feladatot a területfejlesztésért felelős európai integrációs tárca nélküli miniszter felügyeli. Ilyen szempontból ismét előáll egy olyan helyzet, hogy két szék között a pad alá esik a feladat végrehajtása.
Úgy gondolom, hogy önök sem nézhetik azt tétlenül, hogy 500 ezer embernek és Bács-Kiskun megye jelentős területének, illetve a csatlakozó megyék jelentős területeinek a környezeti állapota jelentősen leromlik. Természetesen ez nem egyéves folyamat, mint ahogy említettem, a környezetvédelem nem kötődik az önök száznapos programjaihoz, sőt annyira nem kötődik, hogy a hatvanas évek óta történt szerencsétlen vízügyi beruházások okán állt elő az a helyzet, amit '90 óta próbál orvosolni a mindenkori kormányzat.
Én úgy gondolom, hogy az előterjesztésben lévő cselekvési programot gyakorlatilag az Alföld-programmal kellene egyenlővé tenni ahhoz, hogy működőképes legyen ez a feladatmegoldás. Azonkívül föl kéne oldani azt az ellentmondást, amely szerint az európai integrációs miniszter felel a sivatagosodási programok végrehajtásáért, a törvény pedig a környezetvédelmi minisztert rendeli a feladat megoldására. Éppen ezért a jövő évtől a környezetvédelmi bizottság ismét kezdeményezni fogja ennek a feladatnak a napirendre tűzését, mint ahogy minden évben rendszeresen foglalkozik vele kihelyezett üléseken és meghallgatásokon. (Folyamatos zaj.)
Mindezeken túlmenően még egyszer szeretném az önök figyelmét felhívni arra, hogy ha egyáltalán a sivatagosodás ellen kívánunk küzdeni, illetve önök mellé kívánnak állni, akkor szavazataikat is adják a törvény, a költségvetési törvény forrást biztosító módosító javaslataihoz, egyébként csak üres szó marad, amit önök a törvényben leírnak.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir