SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az Ukrán Országos Önkormányzat azzal a kéréssel fordult az emberi jogi bizottsághoz, illetve bizottságunkon keresztül a Magyar Köztársaság Országgyűléséhez, mely szerint az Országgyűlés az 1932-33. évi nagy ukrajnai éhínség november 29-én esedékes, 70. évfordulója alkalmából fogadjon el ünnepélyes határozatot, melyben az Országgyűlés megemlékezik az ukrajnai népirtás áldozatairól, illetve elítéli a mesterségesen és szándékosan előidézett népirtást.
Kérésük indoklásaként kifejtették, hogy az ukránok egyike a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXVII. törvény hatálya alá tartozó kisebbségeknek, melynek közösségében az éhínséget szenvedettek túlélői, illetve azok leszármazottai is élnek. A történelem ezen időszaka sokáig fehér folt, agyonhallgatott téma volt. A kutatások alapján ma már körvonalazódik, hogy az 1932 áprilisától 1933 novemberéig terjedő körülbelül 17 hónap alatt mintegy 7 millió ember, közöttük 3 millió gyermek halt éhen Ukrajnában.
Tisztelt Képviselőtársaim! Történészek szerint a legtöbben az áldozatok közül - 53 százalékuk - Harkov, Poltava, Szumszka, Kijev és Zsitomir megyék körzetében haltak meg. Főleg az ukrán falvak lakossága, a parasztság szenvedett a legtöbbet egy olyan időszakban, amikor nagyon bő termés volt ugyan, de a szovjethatalom a legtöbb búzát külföldre exportálta. Az éhező ukrán falvak lakosságának tilos volt átköltözni a volt Szovjetunió más régióiba, ahol élelmiszerekhez juthattak volna. Az ukrán városokat gyakran rendőri kordonnal vették körbe, nehogy az éhezők a városba költözhessenek. Az erőszakos élelmiszer-begyűjtés még akkor is folyt, amikor egyes falvak lakosságának már 70 százaléka meghalt. A legmegrázóbbak az éhínség idején 7-14 éves gyermekek visszaemlékezései.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága úgy ítélte meg, hogy fontos, hogy az ukrán kisebbséget érintő múltbéli, súlyos sérelemről megemlékezzék a Magyar Országgyűlés is, és kötelességünk kifejezni együttérzésünket és szolidaritásunkat. Ezért bizottságunk egyhangúlag döntött úgy, hogy az előttünk fekvő H/6288. számú országgyűlési határozati javaslatot az Országgyűlés elé terjeszti.
Szeretném még megemlíteni, hogy e kezdeményezés nem egyedülálló, már több ország parlamentje, illetve szenátusa határozatban ítélte el az 1932-33. évi ukrajnai éhínséget és az annak következtében előidézett népirtást. Az erőszakos halált elszenvedőknek emléket állító Ukrajnában a Legfelsőbb Tanács határozata és az ukrán elnök rendelete értelmében zajlanak a 70. évfordulóval kapcsolatos megemlékezések előkészületei, jegyzéket készítenek az éhínség áldozatainak állított emlékművekről és jelekről, megemlékező gyászmiséket, rendhagyó történelemórákat és tudományos konferenciákat tartanak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos, hogy Magyarország is, a Magyar Országgyűlés is megemlékezzék a történelem egyik legsötétebb tragédiájáról. Közös kötelességünk és felelősségünk az emlékezetben őrzés is annak érdekében, hogy a világon sehol se történhessen ehhez hasonló, súlyos, emberiség elleni bűncselekmény.
Tisztelt Ház! Mindezen indokok alapján kérem képviselőtársaimat, az Országgyűlést, hogy támogassák az emberi jogi bizottság országgyűlési határozati javaslatát.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir