DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engem nemcsak a füstje csapott meg a mozdonynak, hanem a lángja is (Arnóth Sándor: Meg is égtél! - Moraj és derültség a Fidesz soraiban.), amennyiben a kormány minden egyes tisztviselője amellett van, hogy megújulhasson a magyar vasút, és az, amit a felszólalásában többes számmal jelölt meg, valóban többes szám is legyen.
(14.40)
Hiszen 2002-ben a mi kormányunk javasolta, hogy a fejlesztési kölcsönök egy jelentős részétől mentesítsük a jövőbeli fejleszthetőség érdekében a MÁV Rt.-t.
Arról szeretnék megnyugtató üzenetet mondani, hogy nemcsak hogy folytatódik a MÁV Rt. megújulása, hanem részben új alapokon újrakezdődik, mert hiszen a két legfontosabb fejlesztési célt, nevezetesen a megyei városok közötti összeköttetés javítását az intercityjáratok gyakoriságának növelésével, a menetrend változtatásával, új járművek beszerzésével a kormány is támogatandónak tartja. Ugyanígy támogatandónak tartja az elővárosi közlekedés megújítását a járműpark megújításával, és ehhez 30 új villamos motorvonat beszerzésével értett egyet a kormány. Ennek a különböző pénzügyi eszközökkel történő megteremtéséhez a kormány támogatást nyújt, hiszen a vasút számára ugyanúgy rendelkezésre bocsátja a kezességvállalás intézményét, ahogyan korábban.
Szeretném azt is elmondani, hogy természetesen nem kívánja a kormány elvenni a következő négy évben sem a parlament hatáskörét, ezért az az ön által idézett 60 milliárd forint nem négy évre vonatkozik, hanem éppen a következő évre, amikor a fejlesztéshez pénzeszközöket bocsát rendelkezésre.
Szeretném bejelenteni természetesen azt is, hogy a pályavasút rehabilitációs munkálatait is támogatja a kormány, amikor az ISPA és a kohéziós alapok felhasználásával és a költségvetés társfinanszírozásával épülnek meg ezek a vonalak, és folytatjuk a fővonalak átépítését is. Nyilván az is fontos cél, hogy a kormány egyetért azzal, hogy egyetlen mellékvonal se kerüljön megszüntetésre, ezeket a mellékvonalakat tartsa fenn a MÁV, következésképpen azok a vészharangok, amiket ön kongat, természetesen elég hamisan szólnak.
Az a cél azonban, aminek keretén belül a termelékenységet kívánja javítani a MÁV, és részben kiszervezéssel, részben átszervezéssel követi a szlovák vagy a román vasutat, amennyiben ugyanannyi munkavállalóval próbálja meg fenntartani, a vasutasok részben hősies, részben odaadó munkájával a szolgáltatást, természetesen azt is jelenti, hogy a maximális szociális gondoskodás mellett a vasutasok maradnak, de a vízfej és az irodisták száma természetesen csökken, illetőleg visszamegy. Természetesen a MÁV átalakítása is folytatódik, hiszen létrejöttek a pályavasút és az ettől elkülönülő szervezeti egységek, az árufuvarozás és a személyszállítás érdekében.
Összességében azt szeretném mondani, hogy nem öncélú a kormány és az adófizetők pénzének a felhasználása, nem azért, mert ilyen tanulmány született, hanem azért, mert jobb minőségű szolgáltatást szeretnénk az utazóközönségnek a rendelkezésére bocsátani.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir