FÜLÖP ISTVÁN

Full text search

FÜLÖP ISTVÁN
FÜLÖP ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Választókörzetem, Mátészalka és térsége, Szatmár a fővárostól legmesszebb eső országrész. Hozzánk Budapest több mint 300 kilométeres távolságra van. Ez a távolság már önmagában hátrány, amelyből több, az elmaradott helyzetből való kitörést nehezítő dolog következik.
(14.10)
Mátészalka a térség vasúti központja, ennek ellenére az ország más vidékein már régen megszokott vasúti szolgáltatások nálunk még a tervek szintjén sem léteznek. A vonatok, az állomások állapotai katasztrofálisak, gyakran fordulnak elő késések. A Mátészalka-Budapest között közlekedő gyorsvonatok öt óra alatt képesek a két város közötti távolságot megtenni, nem is beszélve a személyvonatokról, melyeknek még ennél is jóval több időre van szükségük.
A rövidebb utazási idő miatt a lakosság körében a naponta két alkalommal közlekedő interpici-járatok, melyek a nyíregyházi vagy debreceni intercityvonatokhoz csatlakoznak, igen népszerűek, a kihasználtságuk százszázalékos, a hétfőn, csütörtökön, pénteken, szombaton, vasárnap közlekedő járatokra pedig már napokkal az indulás előtt nem lehet jegyet váltani. Ezekre a vonatokra a férőhelyek alacsony száma miatt gyakran egy héttel az indulás tervezett időpontja előtt jegyet vásárolnak az utazók.
A jelenlegi alacsony közlekedési színvonalat jelentősen javítaná, ha Mátészalka és Budapest között intercityjáratokat indítanának. A nagyobb utasszámú napokon nagyobb kocsiszámmal közlekedhetnének a szerelvények, a napi három - a kora reggeli, déli, esti - indulási időpont pedig megfelelő szinten elégítené ki az utazók igényeit.
Kérem a tisztelt államtitkár urat, fontolják meg ezt az ötletet, és intézkedjenek a Mátészalka-Budapest, Budapest-Mátészalka intercityjáratok beindítása ügyében, ezzel is elősegítve az ország hátrányos helyzetű keleti területének felzárkóztatását és az itt élő emberek életkörülményeinek javítását.
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir