DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Megdöbbentő, hogy ebben az országban 1988 óta megfordult az az arány, ami a csomagolóanyagoknál az egyszer használatos és a betétdíjas termékkört jellemezte. 1988-ban még a csomagolóanyagok 80 százaléka úgynevezett többutas termék volt, azaz betétdíjjal, újratölthető módszerrel és kötelező visszaváltási, jogszabályilag is garantált háttérrel rendelkezett. 1992-ben indult az a radikális folyamat, amelyet az országban megjelenő és elég nagy, dömpingterméket értékesítő hálózaton keresztül egy erőteljes reklámkampánnyal indítottak el, mely reklámkampány oda jutott, hogy Magyarországon most a söripar kivételével, ahol még a 80 százalékot tartani tudják a betétdíjas csomagolóanyagok terén, az összes többinél nem éri el a 20 százalékot a visszaváltható rendszerben forgalmazott élelmiszerek, üdítőitalok, illetve szeszipari termékek, valamint a tej aránya.
Sokszor arra hivatkoznak, hogy ez a vásárlóközönség igényeinek való megfelelést jelenti, nevezetesen így egyszerűbb a vásárlónak, egyszerűbb a fogyasztónak, és mindenki jól jár. Az én véleményem és a minisztérium véleménye is ezzel szemben pontosan ellenkező: ha volt arra pénz, és volt arra megfelelő energia, hogy ezeket a vásárlói szokásokat ebbe az irányba térítsék el, akkor bizony lesz majd arra kényszer - jogi kényszer is, gazdasági kényszer is -, hogy a szokások megváltozzanak, és ismételten a hulladékgazdálkodási törvényben és a hulladékgazdálkodási tervben, amelyet ez az Országgyűlés elfogadott, 2005 végére a csomagolóanyagok újrahasznosítási aránya eléri az 50 százalékot. Egyébként ez nemcsak magyar kívánalom, ez az európai uniós szabványrendszer szerinti előírás is.
Nos, mit lehet tenni? Az egyik oldalát a képviselő úr már érintette ennek a szabályozásnak, a termékdíjas törvényi rendelkezéseket, amelyekben a következő év első negyedévében az Országgyűlésnek döntenie kell, miszerint a csomagolóanyagok eddigi kilogramm alapú termékdíj-fizetési kötelezettsége - ami 11 forinttól 30 forintig terjed - darabra fog vonatkozni. Minden olyan csomagolóanyagnál, amely egyutas termékkört jelent, komoly, darabonként kivetett termékdíjjal számolunk, és itt előnybe kerül a többutas termék, mert a többutas visszaváltható terméken is van termékdíj, de azt már ez a kilogrammban meghatározott többlet nem fogja terhelni. Tehát magának a forgalmazónak, a gyártónak és a fogyasztónak is érdeke lesz, hogy a visszaváltható irányba mozduljon el. És ez a begyűjtésnél is jelentkezni fog, és az eddigi licencdíj itt most már a kötelező szelektív gyűjtésen keresztül érvényesülni fog.
A másik a betétdíjas forgalmazási kör, amelyben ez év végéig a kormányrendeletet szeretnénk előkészíteni, ami a betétdíjak bevezetését és széles körű elterjesztését fogja jelenteni, és betétdíjat kívánunk kivetni az egyszer használatos zacskókra, csomagolóanyagokra, ládákra, göngyölegekre is, annak érdekében, hogy a többutas termékek forgalmi köre bővüljön, és ezzel természetesen a forgalmazókat is arra ösztönözni, hogy a kötelező visszaváltásnak eleget tegyenek, és ennek az infrastruktúrának a kiépítésében aktívan vegyenek részt.
Köszönöm szépen, elnök asszony. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir