DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Pesti Központi Kerületi Bíróság megkeresést intézett az Országgyűlés elnökéhez, amelyben indítványozta, hogy az Országgyűlés dr. Deutsch Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogát függessze fel, mivel ellene a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium mint pótmagánvádló, vádindítványt nyújtott be, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vizsgálati főosztálya előtt folyamatban volt bűnügyben. A pótmagánvádló indítványában dr. Deutsch Tamást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének elkövetésével vádolja.
Tisztelt Országgyűlés! A pótmagánvád mint jogintézmény, újonnan jelentkezik a magyar büntetőeljárás-jogban, éppen ezért ennek bizottsági tárgyalása is több jogi probléma tisztázását vetette fel. Elöljáróban azt szeretném elmondani a tisztelt Országgyűlésnek, hogy a pótmagánvádas mentelmi ügyekben az eljáró bíróság végzésben dönt, jelen esetben úgy határozott, hogy a pótmagánvád elfogadásáról vagy elutasításáról szóló döntés a mentelmi jog felfüggesztése után hozható csak meg. Tehát a bíróság úgy értékelte ebben a végzésében magát a pótmagánvád intézménnyel hozzá került esetet, hogy az érdemi döntést, tehát a pótmagánvád befogadását csak az Országgyűlés döntése után teheti meg, így tehát az érdemi vizsgálatot is csak ezt követően végezheti el, amennyiben az Országgyűlés erre a lehetőséget számára kétharmados döntéssel megadja.
(17.00)
Tisztelt Országgyűlés! A pótmagánvádló hétoldalas vádindítványt nyújtott be, amelynek rövid tartalmát az önök által is kézhez vett országgyűlési határozati javaslat tartalmazza, így ezt megismételni és felolvasni nem kívánom.
A mentelmi bizottság az ügyet a 2003. november 18-ai ülésén tárgyalta, és szeretném megjegyezni azt, hogy az ügy érdemével, a tényállással egyetlenegy szóval sem foglalkozott, mivel az nem tartozik a kompetenciájába.
Az ülésen megjelent dr. Deutsch Tamás képviselő úr is, aki előadta, hogy álláspontja szerint nem egy jogi természetű eljárásról van szó, hanem kimondottan politikai természetű támadás az, ami az egész ügy mögött meghúzódik. Ennek kapcsán utalt arra, hogy a rendőrség hosszú, alapos, sok millió forint közpénzt felemésztő nyomozást folytatott, és bűncselekmény hiányában megszüntette a büntetőeljárást. Az ügyészség a kérdéssel nem is foglalkozott, mivel csak a minisztérium élt panasszal, és ennek elbírálása kapcsán került az ügyészség elé ez az ügy, ez az eljárás.
A képviselő úr mentelmi jogával kapcsolatban, egy bizottsági tag által feltett kérdésre válaszolva előadta, hogy fenntartja, vállalja a sajtóban korábban tett nyilatkozatait. A kérdező e körben arra utalt, hogy ezekben az hangzott el, a képviselő úr kérni fogja mentelmi jogának felfüggesztését. Erre azonban határozott választ a bizottság előtt a képviselő úr nem adott, mert a válaszának második részében azt fejtette ki, hogy ő végeredményben nem is kérheti mentelmi jogának sem a felfüggesztését, sem a fenntartását, mivel ez nem a képviselő joga, hanem a parlament kollektív joga, mindezekre tekintettel tiszteletben fogja tartani a bizottság, illetve a plenáris ülés döntését.
Elhangzott a bizottsági ülésen is az igent mondó képviselők egyik felszólalójától, hogy a mentelmi bizottság töretlen gyakorlata az, hogy minden esetben meghallgatja a mentelmi jog felfüggesztésével érintett képviselőtársunkat, ugyanis a nyilatkozata számottevő abban a kérdésben, hogy ha kéri mentelmi jogának felfüggesztését, akkor ezt az Országgyűlés a legtöbb esetben akceptálja, hiszen megadja a lehetőséget arra, hogy igazát, becsületét a bírósági eljárásban tisztázhassa. Egyértelműen ez így nem történt meg a bizottsági ülésen.
A bizottsági ülésen a mentelmi jog felfüggesztése tárgyában 5 igen és 5 nem szavazat miatt nem alakult ki a mentelmi jog felfüggesztését javasoló többségi álláspont. Az igennel szavazók álláspontja szerint ez az első, erre tekintettel különleges, de törvényes pótmagánvád miatt ezért indokolt a mentelmi jog felfüggesztése, mivel köztörvényes ügyről van szó, ami nem tévesztendő össze a közvádas üggyel, hiszen a közvádas ügy akkor valósul meg, amikor a vádat a közvádló, az ügyész képviseli, itt viszont a közvádló helyébe a magánvádló lép mint ennek az új intézménynek az egyik jogosítottja.
A mentelmi bizottság eddigi gyakorlata az volt, hogy köztörvényes ügyekben szinte kivétel nélkül mindig a mentelmi jog felfüggesztését javasolta, mivel a parlament tekintélyének és az érintett képviselő, jelen esetben továbbá egy volt kormánytag emberi méltóságának megóvását az szolgálja, ha az ügyben a bíróság dönt.
Tisztelt Országgyűlés! Szeretném tájékoztatni önöket, hogy az igennel szavazó képviselőtársaink részéről a bizottsági ülésen egyetlenegy politikai jellegű megjegyzés sem hangzott el.
Tisztelt Országgyűlés! Az igennel szavazók megállapították továbbá, hogy a képviselő úr mentelmi jogával kapcsolatban tett korábbi nyilatkozatai, miszerint kérni fogja mentelmi jogának felfüggesztését, ellentétesek a bizottsági ülésen ezzel kapcsolatos kérdésre adott válasza második részében foglaltakkal.
Mindezekre való tekintettel az igennel szavazók azt javasolják a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az Országgyűlés tekintélyének megóvása, képviselőtársunk becsületének megóvása érdekében a mentelmi jogot függessze fel.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir