KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! “A kormány az eddigi, megítélésem szerint sikeresnek bizonyult és a polgárok támogatását kiérdemlő kinevezési gyakorlatát fokozott lendülettel folytatja a következő hetekben és hónapokban.” (Zaj.) Ezt Orbán Viktor mondta, amikor Mellár Tamással váltotta fel a Statisztikai Hivatal előző elnökét. Az akkor kinevezendő elnök, 1998-ban úgy nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, hogy a választások előtt szóba került, a Fidesz győzelme esetén ő lehet a KSH elnöke - mondta Mellár Tamás. Mellár Tamás magát jobboldali, konzervatív közgazdásznak tartja, 1996-tól az MDF országos választmányának is tagja. (Nagy zaj az ellenzéki oldalon. - Kovács Ferenc: És mi a baj ezzel?) Ez volt a kiindulópont.
Most ezzel szemben a csatlakozással összefüggő szakmai döntésről van szó. (Derültség az ellenzéki oldalon.) Idézem önöknek Pukli Péter álláspontját. “Az ország májusi uniós csatlakozását követően új helyzetbe kerül a hivatal. Mivel felhasználói köre jelentősen bővül, az eddigiektől eltérő, más típusú szolgáltatásokat, adatokat is nyújtania kell majd.” Azért gondolom, hogy az önök számára is mond valamit Pukli Péter neve, és hivatkozhatom arra, hogy az ő meglátása helyes szakmai álláspont, mert 1998-ban Orbán Viktor megbízásából Pukli Péter vezette az uniós csatlakozáshoz szükséges statisztikai fejezet megtárgyalását. Az önök megbízásából úgy végezte el ezt a munkát, hogy derogációs kérések nélkül, mindenki megelégedésére sikerült lezárni ezt a fejezetet, így aztán mondhatom, hogy ő az önök véleménye szerint is és a mi álláspontunk szerint is ennek a kérdéskörnek a legjobb hazai ismerője. (Taps az MSZP soraiban.)
Tudniuk kell, hogy Pukli Péter a Szegedi Tudományegyetem statisztika tanszékének a vezetője ma is. Tudniuk kell, hogy negyvenéves statisztikusi múlt áll mögötte, és hogy ezt a fejezetet nemcsak hazai elégedettségre, hanem az Európai Unió pozitív visszajelzésére zárta le az ő vezetésével az Orbán Viktor vezette kormány. Summa summarum azt is mondhatnám most képviselő úrnak - ha hasonló politikát látnék a döntésben -, hogy egy MDF-es helyett egy fideszes lett most a Statisztikai Hivatal vezetője. De nem mondom ezt, mert a valóság az, hogy a korábbi elnök helyett most egy igazi, az uniós csatlakozásra alkalmas elnöke lesz a magyar Központi Statisztikai Hivatalnak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir