SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány valóban döntött a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. részleges privatizálásáról, ami azt jelenti, hogy 25 százalék plusz egy részvény állami tulajdonban, az ÁPV Rt. kezében marad. Az OM mindvégig ezt a konstrukciót szorgalmazta, jóllehet a törvényi szabályozás lehetővé tenné a százszázalékos magánkézbe adást is.
A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. piaci részesedése egyébként folyamatosan csökken, a kilencvenes évek közepén 50 százalék körül stabilizálódott, majd évről évre fokozatosan csökkenve ma 35-36 százalékos részesedést ér el. Ma még jelentős anyagi értéket képvisel, privatizáció, magántőke bevonása nélkül azonban nagy valószínűséggel folytatódik a piacvesztés, és ezzel a részvénytársaság piaci értékének a csökkenése. Az új tulajdonostól vagy tulajdonosoktól szemléletváltozást, a módszerek felfrissítését lehet várni. A részleges privatizáció azonban állami kontroll mellett zajlik. Erre garancia a 25 százalék plusz egy részvény állami tulajdonban tartása, így garantálható az értékvesztés nélküli átalakítás.
Az Oktatási Minisztérium nyilvánítja tankönyvvé az egyes kiadványokat. Ezzel, illetve a szintén jogszabályokban meghatározott ársáv-kijelölési jogával befolyásolja a tankönyvárakat. Korábban az Oktatási Minisztérium valóban a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-re gyakorolt közvetlen hatásával volt képes a piaci tendenciákat, sőt az árak alakulását is befolyásolni. A megváltozott piaci és jogszabályi környezetben ez már nem így működik, a Nemzeti Tankönyvkiadó piacmoderáló szerepe egyre erőtlenebb, és nincs is rá szükség, mert kialakult a piac szabályozó szerepe.
Az Oktatási Minisztérium a tankönyvvé nyilvánítás folyamatában továbbra is gondoskodni tud a megkívánt tartalmi és szakmai követelmények teljesítéséről.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir