ERDŐS NORBERT

Full text search

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mai napirend utáni felszólalásom az utolsó része annak a trilógiának, amely választókörzetem legnagyobb településéről, Békés városáról szól. Többször említettem már, hogy a település önkormányzata privatizál mindent, ami még mozdítható. Eladja a műemlék jellegű épületeket, eladta előbb a mázsaházat, ami azóta már lebontásra került, és értékesítette a malom épületét is. Most a Kossuth utca 3. szám alatti Kisgazdák Otthona van soron. Itt már a '30-as évektől rendeztek kulturális rendezvényeket, bálokat, ünnepeket, és itt működtek a műkedvelő csoportok is. A Békési Kisgazdakör 1936-ban vásárolta meg ezt az épületet. 1952-ben az államosítás után a községi tanács kötelékébe került, amely a Földműves Szövetségnek adta bérbe. Hosszú ideig cukrászda, majd presszó működött benne, innen a név: Tulipán presszó. A Földműves Szövetség végig bérleti díjat fizetett érte, majd amikor 1989-ben a békési Kisgazdapárt újraalakult, ebben az épületben egy irodahelyiséget kapott szintén bérleti díj fejében. A Földműves Szövetség engedélyével nagyobb rendezvényeket is tarthattak a kisgazdák a Tulipán nagytermében.
1992-ben újjáalakult a Békési Kisgazdakör, egy nem politizáló érdekvédelmi szervezet, mely a Földműves Szövetség jogutódjaként több alkalommal tett kísérletet az épület visszaigénylésére, mivel nem kaptak az épületért cserébe semmiféle kárpótlást. A kérelmeket sorra visszautasították, pedig jogosult lenne rá a Kisgazdakör tagsága és vezetősége egyaránt, hiszen az államosítás előtt a Kisgazdakör tulajdona volt, tehát jogos lett volna, és jogos ma is ez az igény. Az első ciklusban a Kisgazdakör tulajdonjogilag is próbálta visszaigényelni az épületet, sajnos akkor a képviselő-testület egy szavazat híján ehhez nem járult hozzá, így a Kisgazdák Otthona nem lehetett a kisgazdáké. Kérdés az, hogy miért nem áll módjában Békés város önkormányzatának, hogy a Kossuth utca 3. szám alatti Tulipán tulajdonjogi átruházásával rendezze viszonyát a Kisgazdakörrel.
Egy ideje tudjuk erre a választ. Az épületet fölértékeltette a város, és már több vevő jelezte, hogy érdeklődik megvétele iránt. Ha értékesítésre kerül az épület, akkor minden bizonnyal az a sors vár rá, mint a békési mázsaházra és a malomra. A bontási engedély kiadásával a szocialista városvezetés hozzájárul a XXI. századi faluromboláshoz.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Kisgazdakör tagjai, a jelenlegi bérlők tisztában vannak azzal, hogy az épület rontja a városképet. A vakolat évek óta omlik, de amíg tulajdonjogilag nem övék az épület, addig nem tudják rendbe hozatni sem kívül, sem belül. Pedig amikor 2001-ben az önkormányzattól használatra megkapták a Tulipán presszó épületét, akkor az önkormányzat vállalta, hogy a műemléki épület külső felújítását elvégzik. A munkálatok azóta sem kezdődtek el.
Ebből is látható, hogy beigazolódtak azok a sejtések, miszerint a városvezetésnek más tervei vannak az épülettel. Mint említettem, több vállalkozó jelezte már a polgármesternek, hogy megvásárolná a szóban forgó épületet, ez pedig azt eredményezheti, hogy a Kisgazdakörnek mennie kell jogos tulajdonából. Ezért a Kisgazdakör aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy visszakapja a Tulipán presszó tulajdonjogát, és az épület ismét a gazdáké lehessen.
A békésiek mindig is a mezőgazdaságból éltek, és a város hagyományaihoz híven a mezőgazdaságból kívánnak élni ezután is. A termelők igénylik az épületet, ahol összejöhetnek, megbeszélhetik problémáikat, ahol képviselhetik a gazdatársadalom érdekeit. Nem hajlandóak elmenni a Tulipánból, mert tudják, hogy ha kiengedik a kezükből, akkor örökre lemondanak róla, és már sohasem kaphatják vissza, mert a biztos lebontás vár rá, ugyanúgy, mint a mázsaház és mint a malom esetében. Egy biztos: más épület vagy székház nem kell nekik, csak a Kisgazdák Otthona.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szégyenfolt ez Békés város mai működésében, mert 13 évvel a rendszerváltoztatás után még nem rendeződött ez a tulajdonjogi kérdés, nem került sor a Békési Kisgazdakör kárpótlására. Sajnos, jelen helyzetben úgy tűnik, hogy elhervad, elszárad a Tulipán, és már csak a visszaemlékezésekben fog élni az épület, ami egykor központi szerepet foglalt el Békés város társadalmi életében, rendezvényeknek, színi előadásoknak adott otthont; és csak úgy emlékezhetünk rá, hogy volt egyszer egy Tulipán.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Bravó! - Ne hagyjuk veszni a Tulipánt! - Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir