KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2004. évi agrártámogatás sajnos - a korábbi évekkel ellentétben - nem tartalmazza a gazdálkodás kockázatát csökkentő támogatást, és ezen belül is a kármegelőzési tevékenység fenntartási támogatását, pedig, amint rögtön számszakilag is bemutatom, ez a támogatási forma bizonyult idáig az egyik leghatékonyabb megtérülési mutatóval rendelkező költségvetési támogatási formának.
A Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés az ország egyik legjégveszélyesebb régiójában, Baranya, Somogy és Tolna megye területén, egymillió hektár mezőgazdaságilag művelt területen végzi tevékenységét. Közel egymillió állampolgár és körülbelül húszezer mezőgazdasági termelő élvezi a jégeső-elhárítás áldásos eredményét, ugyanis az immár tizenkét éves működési eredményei statisztikailag kimutathatók. A biztosítók baranyai káradatait elemezve - mivel ez a megye teljes mértékben lefedett generátorokkal - elmondhatjuk, hogy a generátoros jégeső-elhárítás működése alatt 67 százalékkal csökkentek a jégkárok az azt megelőző 29 évhez viszonyítva.
A kárcsökkentésből adódóan a szántóföldi növénytermesztési kultúrákban éves szinten átlagosan 1,4 milliárd forint termelési érték menthető meg, és akkor a szőlő- és gyümölcskultúrák értékmentéséről még nem is beszéltünk. A jégeső-elhárítás ugyanakkor nemcsak hatékony, de költségtakarékos módszer is, mivel 1 forint fenntartási ráfordítással átlagosan 18 forint termelési érték óvható meg a jégveréssel szemben.
(20.50)
Hatékony jégeső-elhárítást csak egybefüggő, nagy területen lehet végezni, ezért alapvető problémát jelent, hogy a jelenlegi védett területen ugyan több mint húszezer gazdálkodó élvezi a kárcsökkentésből adódó előnyöket, de a költségeket csak egy részük viseli, ugyanis nincs törvényi háttér, amely kötelezővé tenné az érintettek számára a kárcsökkentés fenntartását, így önkéntes alapon járulnak hozzá a rendszer fenntartásához. Ebből kifolyólag jelenleg még elengedhetetlen a megelőző hét évben már biztosított állami támogatás további megléte, a rendszer ugyanis három év múlva önfinanszírozhatóvá válik a mezőgazdasági termelők, önkormányzatok, hegyközségek és a biztosítótársaságok befizetéseiből.
Még három évig az európai uniós tagság után is fenntartható ez a költségvetési támogatás, feltéve, ha a belépéskor is élő támogatástípusról van szó. Ezért is létfontosságú a talajgenerátoros jégeső-elhárítás kármegelőzési tevékenység támogatásának a 2004. évi agrártámogatásban történő szerepeltetése. Előzetes számítások szerint a három megyére szóló, Baranya, Somogy és Tolna megye teljes területét lefedő, regionális jégeső-elhárítás éves működésének fenntartása 65 millió forint állami költségvetési hozzájárulást igényel évente. Ennek a 65 millió forintos állami támogatási költségnek a hatékonyságát és megtérülési mutatóit a korábbiakban már elmondtuk.
El kell még mondanom, hogy az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának legutóbbi ülése megtárgyalta és támogatta a jégeső-elhárítás mint kármegelőzési tevékenység támogatásának a 2004. évi agrártámogatásba módosító javaslattal történő beépítését, ami sajnos nem történt meg. Tehát már csak a kormányon múlik az elmondottak támogatása, és az agrárköltségvetésbe való visszakerülése, mint ahogyan az a megelőző hét év költségvetésében megtörtént.
Egy ilyen nemes sorozatot nem szabad megszakítani, egy ilyen fontos, működő rendszert nem szabad támogatásmegvonással pusztulásra ítélni. Remélem, az agrárkormányzat ezt ugyanígy gondolja, és felszólalásommal nyitott kapukat döngetek. Úgy legyen! De ezt azt igenlő választ húszezer gazdálkodó már most várja, akik a támogatásnak a költségvetésből való kihagyása óta joggal aggódnak.
Sajnálom, hogy a minisztérium részéről jelenleg nincs jelen senki, így gondolom, választ sem kapok a feltett kérdéseimre.
Köszönöm, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir