SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Be kell valljam őszintén, sajnálom, hogy a kormány képviseletében nem tudott itt maradni senki még körülbelül negyedóráig a költségvetési vita után, főleg akkor, ha jeleztem külön a Pénzügyminisztérium tisztségviselőinek, hogy a pénzügyminiszter úrhoz, illetve az államtitkár úrhoz szólna egy kérdés, s kaptam is egy homályos ígéretet az érkezésre, de úgy tűnik, hogy ez az ígéret is a ködbe vész, akárcsak az az ígéret, amelyről ebben a szerény napirendi utáni hozzászólásban szeretnék néhány mondatot szólni.
2002 augusztusában a Dunán és a mellékfolyóin egy komoly árhullám zajlott le, amely árhullám veszélyeztette Győr város több ingatlanját is, főleg azokat, amelyek az árterületen találhatók. Ezen ingatlanok közé tartozik a Győri Hittudományi Főiskola is, amely Hittudományi Főiskola mind szellemi, mind lelki neveléséről messze földön híres, és egyedülálló a Dunántúlon, hiszen másodmagával élte túl a szocialista diktatúra minden egyes megpróbáltatását.
Nos, ezt az intézményt, illetve ennek épületét mindössze egy régi betonkerítés védte az árhullámtól, és hiába minden komoly emberi erőfeszítés, az épületben komoly károk keletkeztek. Mintegy 15 millió forintra volna szükség ahhoz, hogy a Hittudományi Főiskola felújítása és rehabilitációja befejeződjék. A katolikus egyház és a püspöki kar már komoly forrásokat mozdított meg az ügy érdekében, ennek megfelelően a helyreállítási munkálatok meg is kezdődtek, azonban 15 millió forintra még mindig szükség van a munkák befejezéséhez.
Ennek érdekében egyébként Szakács Imre és Balogh József képviselőtársaink - tehát egy fideszes és egy szocialista képviselő - már kérdéssel fordultak a belügyminiszterhez, kérve a támogatást. Akkor a belügyminiszter asszony egy meglehetősen cinikus mondatban arról tájékoztatta képviselőtársainkat, hogy az egyházi tulajdonba tartozó építmények ár- és belvízi kárainak enyhítése nem gyakorlat a magyar kárenyhítés rendszerében, a vagyon biztonságának megóvása elsődlegesen a tulajdonos érdeke és felelőssége. Nagyon reméljük, hogy az ehhez hasonlóan cinikus mondatok eltűnnek a magyar politikai közbeszédből, hiszen ezek egy olyan rendszerre emlékeztetnek, amely már, reméljük, soha nem fog ide visszatérni.
Egyébként érdekes volt miniszter asszony válasza a továbbiakban is, hiszen Lamperth Mónika ajánlott egy hitellehetőséget a Győri Hittudományi Főiskolának, amely hitelt azonban csak üdülőcélú ingatlanok, továbbá sportcélú ingatlanok, úgymint csónakházak helyreállításához lehet igénybe venni.
(21.00)
Kérdés, mondjuk, hogy a belügyminiszter asszony üdülő célú ingatlannak, sportcélú ingatlannak vagy egyenesen csónakháznak tartja-e a Győri Hittudományi Főiskolát. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ez a kérdés.)
Én akkor, hogy a dolognak talán megfelelő súlyt adjunk, költségvetési törvénymódosító javaslattal fordultam a költségvetési bizottsághoz, amelyben kértem a 15 millió forintos támogatást a Hittudományi Főiskolának. A költségvetési bizottság szeptember 17-ei ülésén György István úr, a Pénzügyminisztérium központi költségvetési fejezetek főosztályának főtanácsosa a következőről tájékoztatott, idézném szó szerint: “…tekintettel arra, hogy a Pénzügyminisztérium intervenciós keretéből, tehát a rendkívüli beruházási támogatási keretből van mód arra, hogy ezt a 12-15 millió forintos támogatást a Győri Hittudományi Főiskola megkaphassa. Ezt a Pénzügyminisztériumba beérkezett kérést Kiss Péter kancelláriaminiszter úr is támogatja. Feltételezhető, hogy akár ebből, akár a Pénzügyminisztérium tartalékkeretéből ez a kérés teljesítésre kerül.” Viszont az önálló képviselői indítványt, amit ennek érdekében benyújtottam, a kormány nem támogatja.
Ekkor megkérdeztem a Pénzügyminisztérium tisztségviselőjét, hogy vehetem-e ígéretnek a Pénzügyminisztérium részéről ezt, mire a következőt mondta: bár a pénzügyi előirányzatról a miniszter úr fog dönteni, mivel ez az ő rendelkezésre, de feltételezem, ha a kancelláriaminiszter úr támogatását élvezi, jó eséllyel számíthatunk ennek a problémának a megoldására, de a döntést nem ismerem, mert még nem történt meg. Majd további kérdésemre tájékoztatott arról is, hogy kancelláriaminiszter úr részéről írásban született meg a támogatás.
Ezen ígéret értelmében a képviselői önálló indítványomat visszavontam, mivel a bizottsági ülésen a tisztségviselők azt hangsúlyozták, hogy a gyorsabb megoldási metódus ez lesz. Erre a múlt héten a Győri Hittudományi Főiskola kapott egy levelet a Pénzügyminisztériumtól, amelyben a közigazgatási államtitkár helyetteseként eljárva egy tisztségviselő arról tájékoztatja a Hittudományi Főiskola főigazgatóját, hogy nincs módjukban ezen támogatást folyósítani.
Kérdezem, tisztelt miniszter úr, tisztelt miniszter asszony, akik jelenleg nincsenek itt, néhány perccel a költségvetési vita után (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hol a kormány?), hogy mi lesz az ígérettel, mi lesz a Hittudományi Főiskola árvízkárainak rehabilitációjával. Remélem, valahol olvasni fogják a jegyzőkönyvet, és remélem, valahol választ is fogok erre kapni.
Köszönöm, hogy meghallgattak, akik itt maradtak. (Taps a Fidesz padsoraiban. - Többen ugyanonnan: Bravó!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir