BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A lefolytatott általános és részletes vita alapján megállapítható, hogy a törvényjavaslat rendkívül fontos jogi szabályozást tartalmaz.
Örülök annak, hogy az általános vitában valamennyi frakció egyetértését fejezte ki a megfogalmazott célokkal kapcsolatban. Minden parlamenti párt indokoltnak tartotta az egységes munkaügyi nyilvántartás létrehozását. A munkakönyv megszűnését követően a munkaerőpiac átláthatósága és ellenőrizhetősége romlott. Az új nyilvántartás létrehozása lehetővé teszi a be nem jelentett munka visszaszorítását, a munkavállalók jogbiztonságának növelését.
Szeretném megköszönni a módosító indítványt benyújtó képviselőtársaimnak, hogy konkrét javaslatokkal segítették közös céljaink elérését. Ezzel önök egy korszerű nyilvántartó rendszer jogi feltételeinek megteremtéséhez járultak hozzá. Támogatjuk dr. Juhászné Lévai Katalin és képviselőtársainak a nyilvántartás adattartalmának kiegészítésére irányuló javaslatait. Ezáltal a nyilvántartás tartalmazni fogja a munkavállaló szakképzettségére, személyi alapbérére, a munkaidő hosszára vonatkozó adatokat is.
A munkaügyi ellenőrzést végző szerv akkor lehet hatékony, ha az a munkavégzéssel kapcsolatos adatok birtokában végzi tevékenységét. Ennek feltétele, hogy az ellenőrzéshez szükséges információkat a nyilvántartás biztosítani tudja. Egyetértünk továbbá azzal a módosító javaslattal is, amely a “haladéktalan” kifejezés helyett egyértelműen meghatározza a munkaadó bejelentési kötelezettségének határidejét. Különösen fontos ez akkor, ha a munkaviszony fennállásáról hatósági határozat, bírósági ítélet vagy a felek megállapodása utólag rendelkezik. Egyetértünk azokkal a javaslatokkal, amelyek az egyes szerveknek a nyilvántartásból történő adatigénylési jogosultságát kívánják pontosítani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még egyszer szeretném megköszönni az általános vitában, a bizottságokban, valamint a részletes vitában kifejtett konstruktív együttműködést.
Kérem az Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot a kormány által támogatott módosító indítványokkal együtt fogadja el.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir