HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egészséges társadalom közösségekre épül, ezek között első a család, ami semmi mással nem helyettesíthető. A hiteles politikának van jövőképe és társadalompolitikai elképzelése, ezért programjának középpontjába a családot helyezi. A polgári kormány egy jól működő családtámogatási rendszert, eredményes családpolitikát hagyott utódjára. Most úgy tűnik, a Medgyessy-kormány szétzilálja ezt. Miért? Mert programját nem egy jövőkép alapján, hanem rövid távú érdekek alapján állítja össze, és nem családban gondolkodik. Hogy rögtön igazoljam ezt a mondatomat: kiemeli a gyermeket a családból, önálló gyermekpolitikáról és nem egységes családpolitikáról beszél. Gondoljunk csak arra, hogy nem családtáborozási támogatást adott, mint annak idején, hanem gyermeknyaraltatást szervezett a Balatonnál - utoljára a Tanácsköztársaság idején történt ilyen. (Dr. Avarkeszi Dezső: Atyaúristen!)
Társadalompolitikai csődjének másik oka a rossz gazdaságpolitika. Hadd idézzem a kormányfőt a kampányban: „A gazdaság jól működik - mondta Medgyessy Péter -, de rosszul osztják szét a bevételeket. Majd mi!” Hát most ez történik. Azóta a gazdaság rosszul működik, és romlik a családok helyzete.
Nézzük a reálkereseteket! Jövőre a kis jövedelműeknél csökken, a közepeseknél stagnál, a nagy jövedelműeknél nőni fog.
(9.10)
Az árak viszont jelentősen emelkednek. Az áfakulcsok változása érinti a gyógyszerárakat, a tömegközlekedés, az energia árait, a víz árát, és ha már családról van szó, akkor a pelenka árát is. Az adókedvezmények vagy megszűntek, vagy csökkennek. A lakáshitel-törlesztés utáni adókedvezmény sok családot érint, a nyugdíjjárulék-fizetés utáni szintén, és gondoljunk arra, hogy a családi adókedvezmény egy fillérrel sem nő, tehát elértéktelenedik. Ezzel szemben az egészségügyi hozzájárulás emelkedni fog, és megint ide kívánkozik Medgyessy Péter egy idézete a kampányból: „Az MSZP semmit nem akar megszüntetni, semmit nem akar elvenni az emberektől.”
Nemcsak panaszkodunk, nemcsak a hibákat vesszük észre, hanem megpróbáljuk orvosolni is. Olyan módosító javaslatokat nyújtott be a Fidesz, amelyek ezeket a problémákat részben kezelik. A családi adókedvezmény növeléséről szól ez a módosítás, a lakáshitel adókedvezményének eredeti szinten tartásáról, a nyugdíjjárulék adókedvezményének a megtartásáról, és megint csak említem a kisgyermekes családoknál a pelenka 5 százalékos áfakulcsának bevezetését.
Mindez azt jelenti, hogy olyan politikát kell kiépítenünk, olyan politikát kell folytatnunk, amely gondoskodik a családokról, hiszen ez a társadalom alapja, és a jövőnk alapja, mert aki a családokról gondoskodik, az jövőről és egészséges társadalomról gondoskodik.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir