DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság megvitatta a törvénytervezetet, és többséggel általános vitára alkalmasnak tartotta.
A bizottsági vita során a többségi véleményben megfogalmazódott az a jogos - megítélésünk szerint jogos - elvárás, hogy a társadalomban rendkívüli módon elharapódzott gyűlöletbeszéddel szemben immáron szükségessé válhat a büntetőjog eszközeivel történő fellépés is. Mindazon túlmenően, hogy ez a többségi véleményben megfogalmazódott, a vélemény egyik eredője az, hogy az Alkotmánybíróság 1992-es, majd az azt követő '99-es határozata óta is a magyar társadalmi viszonyokban azonban egy meglehetősen lényeges változás következett be, mégpedig ez a változás involválhatja, tehát maga után vonhatja azt, hogy a két alkotmányos alapjog egymással szembeni viszonya nem teljes mértékben ugyan, de bizonyos szempontokból átértékelésre kerüljön.
Mi a büntetőjog célja általában? A büntetőjog célja mindig a társadalom védelme, méghozzá, és ezt most nem pejoratív értelemben mondom, az adott társadalmi rendszer védelme, jelesül a magyar demokratikus államberendezkedés, és ezen belül az emberi szabadságjogok, a személyiséghez fűződő jogok védelme is. Ez egy rendkívül fontos alkotmányos tétel. Ezzel áll szemben a szólás szabadsága, ami ugyancsak alkotmányos alapjogként jelentkezik, és a kettő konfliktusából, a kettő egymáshoz való viszonyából kiindulva szükséges és kell is értékelni az előttünk fekvő törvénytervezetet.
Tekintettel arra, hogy a bizottsági véleményen kívül a Szocialista Párt frakciója nevében is fel kívánok szólalni, az ezzel kapcsolatos észrevételeimet ott kívánom majd valamivel bővebben kifejteni.
Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir