FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Külön megtiszteltetésnek veszem, hogy több hónap után újra itt, a Ház falai között látjuk a miniszter urat.
Szerencse fel, szerencse le - ez nem a bányászhimnusz ismert refrénje és bevezető dallama, hanem azon szerencsétlenkedés kapcsán esetlegesen felteendő kérdés, vajon igaz-e, hogy a kormány eldöntötte: a Szerencsejáték Felügyeletet el szeretné adni, privatizálni szeretné. Arról a társaságról van szó, amely 100 százalékban állami tulajdonú; arról a társaságról, amelynek több milliárdos, nagyon kis befektetéssel megszerezhető éves haszna van, hiszen csak a sportfogadásból, illetve annak adótartalmából a 2001-2002. évre kötelezően fizetett be 1-1 milliárd forintot, 2003-ra szintén 1-et, és 2004-re önök most már 2 milliárd forintot terveznek befizettetni.
De nagyon lényeges, hogy maga a vállalkozás milyen: Magyarország egyik legnyereségesebb vállalkozásáról van szó. 2001-ben 4 milliárd forint az adózás előtti nyeresége, ebből 2,5-et be is fizet az államnak az ÁPV Rt.-n keresztül. 2002-ben már 10 milliárd forintos a nyeresége, ebből 6 milliárd forintot be is fizet az ÁPV Rt.-nek. És 2003-ban, önök bizonyára tudják, miután már több hónapon keresztül nincs öttalálatos, félelmetes mennyiségű pénz áramlik be a Szerencsejáték Felügyelethez. Most már tizedik hete közel 3 milliárd forintos csak a bevétel - eléri lassacskán a vám- és pénzügyőrség teljes évre meghatározott bevételét. Úgy tűnik, hogy ezt a céget valamiért privatizálni akarják.
Az lenne a kérdésem, kalkuláltak-e egyáltalán azzal, hogy vajon mekkora összegért lehet egy ilyen céget eladni. S az lenne a kérdésem, hogy vajon ez a kormány eredeti szándéka-e, vagy valaki, haver, ismerős szólt a bankárvilágból, hogy legyetek szívesek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) privatizálni, mert én meg szeretnék venni egy ilyen mérhetetlen hasznot hozó vállalkozást.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir