DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.), hogy nem helytálló a kérdésben sugallt megállapítás, hogy a szegényebb betegek kiszorulnának a gyógyfürdőellátások keretében igénybe vehető gyógyszolgáltatásokból. Önök előtt is ismeretes, az alacsony jövedelemmel rendelkezők normatív alapon vagy méltányossággal jogosultak közgyógyellátás keretében térítésmentesen igénybe venni a gyógyfürdők által nyújtott különféle kezeléseket. Ennek a pénzügyi fedezetét a központi költségvetés minden évben biztosítja olyan nagyságrendben, amilyen összegű megtérítési kötelezettség ezen ellátottak után felmerül, azaz anyagi korlát itt nincs.
Hasonlóan nem helytálló az a megállapítás sem, hogy az intézkedések következtében lehetetlen helyzetbe kerülnek az alacsonyabb jövedelmű rétegek, mert nem tudnak évente többször is tízezer forintot áldozni. A helyi, körzeti országos minősítésű fürdők esetében, például a termálgyógymedence (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) évi kétszeri, összesen 30 igénybevételt jelentő kúrája a jogszabály szerinti árak és támogatások alapján a lakosságnak 1650, 1830, 2130 forintba kerül. Az iszappakolás például 3510, 3960 és 4380 forintért vehető igénybe. A legdrágább komplex gyógyfürdőellátás is 7500, 8250, illetve 9300 forintért érhető el.
A konkrét kérdésekre a válaszaim: a Pénzügyminisztérium a gyógyfürdőszolgáltatások támogatása vonatkozásában sem akadályozza meg a szakmai követelményeknek megfelelő szabályozás teljesülését, érvényesülését. A minisztérium a kormányzaton belüli feladatából adódóan arra törekszik, hogy ne kerüljön sor indokolatlan áremelésre, és a szolgáltatások igénybevételi struktúrája racionálisabbá váljon. A privatizált egészségügy fizetési kötelezettségére és a támogatott gyógyfürdő-szolgáltatások térítésidíj-alkalmazására vonatkozó elvárás közötti párhuzam sem helytálló. A jogszabályok az egyes ellátási formák, termékek, szolgáltatások adott támogatási szintjével fejezik ki az egészségügyi és szakmai prioritásokat. A lakosság fizetési kötelezettsége természetesen csak akkor merülhet fel, ha a társadalombiztosítási támogatás mértéke 100 százalék alatti, illetve az érintett közgyógyellátás keretében nem látható el.
Mi történt valójában? Az előző kormány 2000. július 1-jén hatályba lépett rendeletmódosítása keretében került bevezetésre kilencfajta gyógyfürdő-szolgáltatás 100 százalékos támogatási kulcsának 85 százalékosra történő csökkentése. A 100 százalékos támogatás csak a csoportos gyógyúszás esetében maradt meg. A támogatási szintmérséklés feltehetően abból a megfontolásból történt, hogy szűnjön meg a 100 százalékos támogatás lakossági kereslet szintjére és összetételére gyakorolt negatív hatása, és sor kerülhessen az érintett körben a támogatás alapjául elfogadott árak több mint 17 százalékos növelésére.
Tény, hogy a gyógyfürdők jelentős része nem alkalmazta a támogatási kulcsok változásából fakadó térítésidíj-kötelezettség növelését, hanem a kormányzati szándékkal ellentétben továbbra is a korábbi áron, térítési díj fizettetése nélkül nyújtotta szolgáltatásait. A társadalombiztosítási támogatás alapjául elfogadott ár nagymértékű, 21 százalékos emelése szükségességének elfogadásához támasztotta a későbbiekben a pénzügyi tárca a jogszabály szerint adódó térítési díj érvényesítésére vonatkozó szolgáltatói kötelezettségvállalási feltételt. Mint az előzőekből is kiderült, nincs szó arról, hogy az időseken vagy a betegeken hajtjuk be a hiányzó forrásokat, hiszen az elfogadott 21 százalékos áremelés utáni ár 85 százalékos támogatását és a lakossági térítési díjat is a gyógyfürdők kapják meg.
A gyógyfürdők finanszírozása kapcsán szeretném a képviselő úr kérdésére megemlíteni, hogy a 2003. év mintegy 30 százalékkal haladta meg a 2002. évi teljesítést, és a 2004. évi támogatási előirányzat is lehetővé teszi az igénybevétel bővülését, azaz bővülő források vannak a költségvetésben.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir