BÁRSONY ANDRÁS

Full text search

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Három kérdést tett föl, aminek természetesen köze nincs mindahhoz, amit elmondott. De ha már föltette a kérdéseit, akkor engedje meg, hogy válaszoljak rá.
Azt kérdezi, hogy ha a gyerek későn kapja meg a felvilágosítást az iskolában, ez problémák forrása lehet. Valószínűleg igaza van, csak azt felejti el, hogy akitől időben meg kellett volna kapnia ezeket a felvilágosításokat, azok késtek le a felvilágosításról, nevezetesen 1998 és 2002 között. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Egyszerűen azért, mert azokat a pénzeszközöket, amelyeket egyébként önök a költségvetésben például a Külügyminisztérium számára jóváhagytak, azokat nem erre a célra fordították, hanem családi barátok és egyéb ismerősök egyébként nagyon fontos kiadványaira. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük Tirts Tamás: Gát Györgyről kell beszélni! - Az elnök csenget.) Önök azt mondják, hogy késedelemben vagyunk az európai uniós csatlakozás propagálásában. Nyilván rossz a lelkiismeretük, mert négy évig elszabotálták ezt a programot. (Felzúdulás és közbeszólások az ellenzéki padsorokban. - Az elnök csenget.)
Ami a második kérdését illeti, hogy hány hónappal később fogják megnézni ezt a rajzfilmet mindazok, akiket érdekel, nos, azt mondom önnek, hogy önnek először a Házszabályt kellett volna tanulmányozni, mert tudhatná, hogy ezt a kérdést nem a kormánynak, hanem a Magyar Televízió elnökének kell feltenni, neki pedig nem teheti fel a Házszabály szerint. (Dr. Répássy Róbert: Majd a miniszterelnök magához kéreti! - Az elnök csenget.) Már csak azért sem, mert át van adva a rajzfilm a köztévének, majd ők eldöntik, hogy mikor vetítik. Reményeim szerint egyébként valóban a csatlakozást megelőzően fogják levetíteni. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
Ön azt kérdezi, hogy amikor a miniszter úr azt mondja, hogy a csatlakozásnak mindenki nyertese lesz, akkor vajon ez a felvilágosító rajzfilm mindenkit hozzásegít-e ahhoz, hogy nyertessé váljon, vagy csak valamilyen nyelvészkedés által ön számára is nyelvtörő nómenkla-klientúrát. Nos, azt szeretném mondani, tisztelt képviselő úr, különösen önnek, megismételve az előbbi állításom igazságtartalmát, hogy ha önök négy évig arra fordították volna az EU-kommunikációra előírt költségvetési pénzeket, hogy mindenki megfelelő módon tudatában legyen annak, hogy milyen mértékben lehet nyertese az európai uniós csatlakozásnak, akkor ezt a kérdést most nem tenné föl. (Dr. Répássy Róbert: Ki bízta meg Gát Györgyöt?) Már persze akkor, ha a tények nem zavarnák önt kellőképpen.
(14.50)
Nos, tisztelt képviselő úr, tisztelt Országgyűlés, az elmúlt időszakban, 2002 májusa óta, a kormányváltás óta a magyar tömegkommunikáció szinte minden egyes eleme megfelelő támogatást kapott a kormánytól - még az önök által alapított Hír TV és Heti Válasz című kiadvány is - ahhoz, hogy az európai uniós önként vállalt tájékoztatási kötelezettségének eleget tudjon tenni. Mindezzel valószínűleg önök nem büszkélkedhetnek a korábbi négy évet illetően. (Dr. Áder János: Mikor mutatják be?) Önök még politikusokat sem voltak hajlandók annak idején elvinni a NATO ünnepélyes tagfelvételi ceremóniájára - mi azokat a diákokat is elvittük, akik egyébként a legjobbnak bizonyultak a Schumann-vetélkedő győzteseként. (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiban. - Dr. Répássy Róbert: És a rajzfilm? Mi van a rajzfilmmel? - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)
Nos, tisztelt képviselő urak, szeretném önöknek elmondani: ha az önök számára csak ez a rajzfilm az egyetlen probléma az európai uniós csatlakozás informáltsági sztrádáján, akkor szeretném önöknek elmondani, hogy ezt a rajzfilmet önöknek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) külön meg fogjuk küldeni. (Taps. - Közbekiabálások a Fidesz soraiból: Bravó!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir