DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr; külön köszönöm a segítségét.
Tisztelt Országgyűlés! Egy hónapokig tartó előkészítő munka után hoztuk ide a kormány nevében a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. Úgy gondoljuk, hogy jól átgondolt és alaposan előkészített anyag került önök elé (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.), és ezt azért merem így fogalmazni, mert a bizottsági és a plenáris vita során egyaránt széles körű támogatást élvezhetett a javaslat mindkét oldalról. Több bizottság egyhangúlag támogatta az általános vitára való alkalmasságát.
A vita során néhányan kifogásolták, hogy viszonylag kevés konkrétum került az anyagba. Szeretném hangsúlyozni azt, hogy itt egy stratégiáról van szó, amely stratégia alapja lesz majd - amennyiben az Országgyűlés azt elfogadja - a kormányzati cselekvési programnak, amely már a konkrétumokat kell hogy tartalmazza: konkrét módszereket és feltételeket.
Néhányan megfogalmazták azt az aggályukat, hogy az erre szánt 500 millió forint esetleg kevés lesz. Nos, ezt természetesen lehet innen is, onnan is nézni: ez lehet sok és lehet kevés. Mi arra számítunk, hogy egyrészt e mellett az összeg mellett majd igénybe vehetjük az európai uniós strukturális alapoknál rendelkezésre álló összegeket, és abból adódóan, hogy több tárca egymás közötti együttműködésével valósulhat majd meg a program, őszintén reméljük, hogy esetleg más tárcák részéről is igénybe vehetünk más anyagi erőforrásokat.
Mi mindenképpen megfelelőnek találjuk, mert egyrészt olyan alapelveket és célkitűzéseket tartalmaz, amely a későbbi munkához megfelelő kereteket biztosít, meghatároz prioritásokat, amelyeket úgyszintén támogattak a frakciók, és ez majd alapja lehet annak a cselekvési programnak, amelyet a kormány elkészít.
Stratégiainak gondoljuk, mert alapos helyzetértékelést tartalmaz az anyag, és ebből a helyzetértékelésből általános és speciális célkitűzéseket fogalmaz meg. És természetesen nemzetinek is tekintjük, mert nagyon széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg az anyag parlament elé küldését, és a szakmai vita sem volt elhanyagolható: kiváló szakértők vettek részt hónapokon keresztül ebben a vitában, és immáron a parlament is lassan egy hónapja - szeptember 9-e óta - vitatja az anyagot. Az, hogy az Országgyűlés (Az elnök csenget.) vitatkozik erről, és egy országgyűlési határozat készül, szintén ékes bizonyítéka annak, hogy széles körű nemzeti együttműködésről van szó.
A módosító javaslatok közül támogatni tudjuk azokat, amelyek egyrészt az évenkénti tájékoztatási kötelezettséget írják elő a cselekvési program végrehajtásával kapcsolatban a kormány számára, másrészt hogy ez a cselekvési program 2003. december 31-éig készüljön el. Támogatjuk azt, hogy mielőbb törvény készüljön az áldozatok védelméről és a bűnmegelőzésről (Folyamatos zaj.), és azt a kiegészítést is támogatjuk, amely a lakásmaffiára és az időskorúak áldozattá válására vonatkozik.
Nagyon remélem, hogy a módosító javaslatok elfogadása után egészében is fogja tudni támogatni a Ház a határozati javaslatot. (Az elnök csenget.)
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir