DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslattal kapcsolatban elhangzott hozzászólások lényegében egyhangúlag kiemelték az elektronikus ügyintézés bevezetésének kedvező hatásait a cégeljárás egyszerűsítése, gyorsítása, az ügyfelet és az államot terhelő költségek csökkentése terén.
A kritikai észrevételek nagy része az elektronikus ügyintézés államigazgatásban történő alkalmazásával állt kapcsolatban. Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy hosszú távon az állam és a polgárai közötti kommunikáció egészében lehetővé kell tenni az elektronikus ügyintézést, azonban ez a jelen törvényjavaslat keretei között nem érhető el. Felmerült az is, hogy a javaslat nem vonatkozik minden cégformára. Ezzel kapcsolatban szeretném jelezni, hogy jelenleg Magyarország az egyetlen európai ország, amely ilyen széles körben kívánja lehetővé tenni az elektronikus cégregisztrációt.
A módosító javaslatok közül a kormány támogatja mindazokat, amelyek az elektronikus cégeljárás céljával, a cégbíróság feladatával összhangban állnak, illetve amelyek a normaszöveg pontosítását szolgálják. Ennek megfelelően elfogadásra javaslom a számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő benyújtására vonatkozó kiegészítést. Elfogadható az a módosító javaslat is, amely a közjegyzőket érintő szabályok hatálybalépésének időpontját 2004. július 1-jében javasolja megállapítani. A kormány támogatja az időbélyegző alkalmazását, illetve elektronikus illetékfizetés esetén a cégbíróság eljárását pontosító indítványokat egyaránt.
A kormány által nem támogatott módosító javaslatok között van olyan, amely céljával egyetértünk, azonban jogi vagy technikai problémákat vetnek fel. A beszámoló közzétételéhez kapcsolódó költségtérítés megszüntetésére irányuló javaslat ellentmondást teremt a cégtörvényen belül, a törvény egy másik rendelkezése ugyanis felhatalmazza az igazságügy-minisztert a költségtérítés szabályozására. Ezzel a módosító javaslat nincs összhangban. Valóban indokolt a költségtérítés mértékének felülvizsgálata, azonban ez nem törvényi szabályozás kérdése.
Nem támogatható az a javaslat sem, amely a cégbíróságnak új és jelentős munkaterhet jelentő feladatot állítva a bírákat kötelezi a cégadatok internet útján történő nyilvánosságra hozatalára. Ez nem fér össze a cégbíróság szerepével. Kétségtelen, hogy az elektronikus ügyintézés mielőbbi bevezetéséhez jelentős gazdasági érdekek fűződnek. A fokozatosság és a biztonság elveire tekintettel azonban az elektronikus cégeljárás 2006. január 1-jétől kezdődő teljes körű alkalmazása nem támogatható. Ugyanakkor egy év tapasztalatai már elegendő információt nyújthatnak, tehát egy olyan javaslatot támogatni tudnánk, amely a rendszer indulásától számított egy év elteltével tenné lehetővé az elektronikus cégeljárás minden korlátolt felelősségű társaságra és részvénytársaságra való kiterjesztését.
A fentiek alapján tisztelettel kérem, hogy az általunk támogatott javaslatokat támogassa a tisztelt Országgyűlés.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(Az elnöki széket dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir