BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az informatika fejlődése megváltoztatta, megváltoztatja folyamatosan az életünket. Az életnek számos területe van, ahol hozzászoktunk, hogy használjuk ezeket a korszerű eszközöket, mindenekelőtt az információ áramlásának gyorsaságára gondolok, amikor rászoktunk, rászokunk egyre többen az internet használatára, vagy amikor terjedőben van a banki szolgáltatások igénybevételének ez az elektronikus lehetősége.
Az információs társadalom fejlődéséhez hozzátartozik a fejlett világban az elektronikus kereskedelem is, amire utalt ennek a törvénytervezetnek a kapcsán miniszter úr, Magyarországon még viszonylag korlátozott lehetőségek között működik. A fejlettebb országokban lényegesen nagyobb már a tere, ezért érezte szükségét a tárca annak, hogy az elektronikus kereskedelemnek a törvényi szabályozására sor kerüljön.
Említette miniszter úr az expozéjában, hogy az elektronikus kereskedelmet a fogyasztók részéről némi bizonytalanság és bizalmatlanság lengi körül. A bizonytalanság elsősorban az adatvédelmi szempontokkal kapcsolatos, hiszen a fogyasztók fontosnak tartják, tudni szeretnék, hogy azok a személyes adatok, amelyeket ilyenkor bekapcsolnak az információs rendszerbe, nem kerülnek-e illetéktelenül felhasználásra. Éppen ezért a szabad demokraták úgy gondolják, hogy ennek a törvényi szabályozásnak megvan a maga indokoltsága és időszerűsége, ezért mi ezt a törvényt általános vitára alkalmasnak találjuk, és elfogadásra javasoljuk.
A másik szempont, a bizalmatlanság, amit szóba hoztam, elsősorban a fogyasztók részéről az újdonsággal kapcsolatos idegenkedést és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szempontokat hozza előtérbe. Hiszen amikor bemegyünk egy boltba, és jól megfogjuk azt a terméket, amit vásárolunk, akkor talán nagyobb biztonsággal tudjuk megállapítani róla, hogy mit is vásárolunk, mint amikor elektronikus úton akarjuk ugyanezt megtenni. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságnak a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogosultságait, azt, hogy eljárhassanak olyan ügyekben, olyan esetekben, amikor kifogások merülnek fel a szolgáltatással kapcsolatban, ez a törvény szabályozza.
Fontosnak és jónak tartjuk a törvényben azt, hogy az önszabályozó tevékenység lehetőségére is kitér, hogy ezek a piaci szereplők, akik ilyen módon kerülnek kapcsolatba egymással, érdekeltek az önszabályozás mechanizmusának a kialakításában, és hogy erre a törvény bizonyos keretek között lehetőséget teremt.
Szeretném még megemlíteni, ez a törvény gondol arra is, hogy ki kellene szűrni a burkolt reklámokat az elektronikus kereskedelem lehetőségéből; az új szabályozás szerint ezek küldői nem hivatkozhatnak majd arra, hogy üzeneteik magánjellegűek, ezért a törvény elfogadása után már csak a fogadók hozzájárulása esetén küldhetik el reklámüzeneteiket.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat elfogadásával valószínűleg ösztönzést kap az elektronikus kereskedelem fejlődése, a már említett garanciákkal együtt megteremtődnek annak a lehetőségei, hogy hosszabb távon mind a szolgáltatói, mind a fogyasztói szektor kiaknázhassa ennek az új kereskedelmi formának az előnyeit, amelyek kétségkívül megvannak.
(20.50)
Azt gondolom, hogy a fogyasztók számára nagyobb választási lehetőség nyílik ennek a törvényi szabályozásnak az elfogadásával.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir