PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat célja, hogy a módosítás révén elérje az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások, különösen az elektronikus kereskedelem egyes jogi kérdéseiről szóló 200/31. EK irányelv teljes harmonizációját, valamint hogy elősegítse az elektronikus szolgáltatásokba vetett fogyasztói és szolgáltatói bizalom növelését és az elektronikus kereskedelem elterjedését.
A javaslat a szolgáltatásnyújtás nagyobb biztonsága érdekében az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások igénybevételekor releváns adatvédelmi rendelkezésekkel is kiegészíti a módosítani kívánt törvényt. Ha alaposabb elemzésnek vetjük alá a törvényjavaslatot, megállapíthatjuk, hogy az tartalma alapján nem más, mint az egyes európai irányelvek átemelése a magyar jogrendbe. Becsülendő az az igyekezet, amely a jogharmonizációt hivatott szolgálni, s minden európai rezdülésre azonnal reagál. A törvényjavaslattal azonban pont ez az egyik alapvető gond. Egy 2001-ben hozott törvény esetében még meg sem száradt a nyomdafesték a Magyar Közlönyben, máris módosítjuk. Kétségtelen, hogy az alaptörvénynek vannak fogyatékosságai, de koncepciótlan módosítgatása nagyobb zavart okoz, mint amilyen előnnyel jár. Az a jogalkotási metódus, mellyel a jogharmonizáció ürügyén a jogszabályok évente módosulnak, nem hat a jogbiztonság irányába. Példaként hoznám föl a múlt század elején készült kereskedelmi törvényt, melynek egyes szakaszai az államszocializmus idején is, egészen a rendszerváltoztatásig működtek.
A kereskedelmet semmi sem támogatja jobban, mint a kiszámítható viszonyok, állami szabályozási és szankciórendszer. Évente ne módosítsunk törvényeket, és ne az európai uniós irányelveknek feleltessük meg a jogrendünket, hanem az európai uniós direktíváknak.
A törvényjavaslat az Európai Unió vonatkozó szakmai területének mély ismeretéről tanúskodik, de csak arról. A jogszabály a régi magyar dzsentri nemesség jelmondatát tükrözi: „Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita”, azaz „Magyarországon kívül nincs élet, ha van élet, az nem olyan”. Nos, e törvényjavaslat csak Magyarország és az Európai Unió viszonyára fokuszál több elemében, nincs tekintettel a világ más, az Unióénál sokkal fejlettebb piacokra. Az elektronikus kereskedelem határok nélküli, és nem csak az Európai Unióra korlátozódik, így törvényünknek sem csak az európai jogrendet illik kezelnie.
A másik jogalkotási gond, hogy a törvényjavaslat több jogintézményt tárgyal, úgymint szolgáltatás, felelősség, adatvédelem. E jogintézmények a polgári jog és a közjog szabályozási területei. Azonban nemhogy a jogrend egységére törekedne az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, de még a vonatkozó jogszabályok sincsenek konkrétan megjelölve a javaslatban. Példának okáért olyan vállalkozási formát vezet be a közvetítő szolgáltatóval, melynek betagozását a gazdasági társaságokról szóló törvény, a polgári törvénykönyv és az adótörvények közé a jogalkotó meg sem kísérli.
A jogszabály élénken tárgyalja a szolgáltatók felelősségét, az igényérvényesítést, a felek jogait és kötelezettségeit, a felróhatóság kérdéskörét, azonban a polgári jog felelősségtanára még csak nem is utal. Még súlyosabb jogalkotási hiba, hogy a polgári perrendtartás elemeit, eljárási szabályokat épít be egy anyagi jogi jogszabályba, például a 7. §-ban. Ezek a rendelkezések nem ebben a jogszabályban, hanem a polgári törvénykönyv megfelelő szakaszaihoz kapcsolt rendelkezésekkel rendezhetők. Az adatvédelem kérdésében ugyanez a helyzet, azaz ezt a kérdéskört általánosan és részletesen is az adatvédelmi törvényben illene rendezni.
Súlyosabb probléma, hogy a jogszabály teljes bizonytalanságot teremt azzal, hogy szinte minden lényeges fordulatában külön jogszabály meghozatalára hivatkozik. Nem rendezi azonban, hogy ez a jogszabály törvény, kormány- vagy miniszteri rendelet. Amennyiben a jogalkotó rendezni kíván egy jogviszonyt, úgy rendezze teljes mélységében, de ne félig-meddig.
Összességében elmondható a javaslatról, hogy nem novelláris módosítás, mely lendületet ad az elektronikus kereskedelemnek, hanem kis csiszolgatás, mely részterületeket rendez, azokat sem mélységében. Az elektronikus kereskedelemben végre akkor lenne előrelépés, ha az állam a polgárainak biztosítaná az elektronikus aláírás használatát saját háza táján, s ezen bizalmi tőke alapján valóban megbíznának az állam polgárai az elektronikus úton végzett kereskedelmi tevékenységekben. Viszont a kormányváltás óta a PKI alkalmazhatóságának területén semmi nem történt, és az államilag elismert aláírás-hitelesítés kereskedelmi alkalmazása is sajnos csak vágyálom maradt. Az előttünk fekvő törvényjavaslat pedig e vágyálom további építgetése, hiszen még arról sem tájékoztatott minket az előterjesztő, hogy ennek a javaslatnak milyen hatása lehet a gazdaságra és a társadalomra. Pedig ez minden törvényjavaslat kötelező kelléke kell hogy legyen. A javaslat elfogadása esetén természetesen ismét kommunikálhatja a kormány, hogy papíron teljes egészében eleget teszünk az Európai Unió szabályainak, s ez nem egy utolsó szempont.
A törvényjavaslat elfogadása elé mindezek ellenére a Magyar Demokrata Fórum nem fog akadályokat gördíteni, de a szükséges módosításokat tartalmazó szakmai javaslatainkat elő fogjuk terjeszteni. Jobbító szándékú módosító javaslataink elfogadására ezúton is kérem tisztelt képviselőtársaimat.
Végezetül arra szeretném még felhívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a Ház előtt fekvő, a telekommunikációt, az informatikát érintő jogszabályokat igyekezzenek egymással összefüggésben kezelni, mivel azok természetüknél fogva összefüggenek. Ugyanerre kérném a kormányt is, azaz szíveskedjen a vita során az egymással szorosan összefüggő törvényjavaslatok közötti összefüggéseket feltárni, s azokat bemutatni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir