DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! A miniszterelnök szavahihetőségére ma már csak legyintenek az emberek, annyira azonban senkinek sem rövid az emlékezete, hogy ne tudná felidézni a miniszterelnök vállalásait, amelyekre még a szavát is adta.
Mit is ígért? “Kormányom vállalja az államigazgatási eljárások egyszerűsítését. Továbbra is számítunk a közszolgálatban dolgozó szakemberek munkájára, biztosítjuk a közigazgatás elérhetőségét, ahol indokolt, a hét minden napján. Továbbá megerősítjük az önkormányzatok pénzügyi, gazdasági önállóságát.”
A Medgyessy-féle adott szó után most nézzük azt, amit önök a valóságban tesznek. A kormány felelőtlen gazdaságpolitikája következtében Medgyessy Péter a központi közigazgatásból 8 ezer ember elbocsátását jelentette be. És ez sajnos még nem minden. Az önkormányzati szférában további 45 ezer dolgozó elbocsátására kerülhet sor.
Miről is van szó? Önök ravasz trükköt fundáltak ki: 6 százalékos létszámcsökkentéssel kerültek kiszámításra a költségvetési előirányzatok, miközben 6 százalékos béremelési javaslattal állt elő a kormány 2004-re. Ezt a pénzt - ahogy már a szocialista ciklusok alatt megszokhattuk - az önkormányzatoknak maguknak kell kigazdálkodniuk. Amennyiben nincs meg a fedezet egyéb forrásokból - pedig hát miből is lenne -, akkor mi fog történni? Az önkormányzatok dolgozóelbocsátásokra kényszerülnek. Tudjuk, hogy már ez évben sem kapták meg a kötelező közalkalmazotti bér fedezetét, 120 milliárd hiányzik. A szocialisták fogadkozásaiban arról nem volt szó, hogy ismét az önkormányzatoknak kell elvinniük a balhét azért, amit a kormány csinált.
Kérdezem tehát, megkapják-e az önkormányzatok 2002-ben a közalkalmazotti béremelés fedezetét. A létszámleépítésekkel egyidejűleg csökkennek-e az önkormányzatok feladatai? Felfüggesztik-e a kötelező létszámnövelő jogszabályokat? Azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek tavaly emelték a fizetését, hogyan magyarázzák el az elbocsátások indokait? Elég lesz-e a költségvetésben tervezett összeg a végkielégítésre? Mi történik még ezek után az önkormányzatokkal?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir