PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Ma már itt, a Házban ezek a kérdések elhangzottak, de azt gondolom, hogy nem árt ezeket ismételni, mert fontos, hogy az önkormányzatok számára is világos legyen, hogy a 2004. évi költségvetés milyen elvek mentén, milyen forrásokat biztosít az ő számukra.
Nos, a 2004-es költségvetés egy fenntartható fejlődést céloz meg. Ennek érdekében az a tervezet, amely már önöknél is ott van, különböző forrásokat biztosít, és akkor ezeket röviden nézzük végig.
Az a kérdése, hogyan vesznek majd részt az önkormányzatok az EU-s pályázatokon. Nagyon remélem, hogy eredményesen fognak részt venni, hiszen megfelelő szellemi tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy jó pályázatokat készítsenek, jó kapcsolatokkal, hiszen rengeteg testvérvárosi kapcsolatuk van, amiből ismereteket tudnak szerezni, és a költségvetés ahhoz, hogy a pályázatokhoz saját forrásuk is legyen, 10 milliárd forintot kíván biztosítani, hogy saját önrésszel is rendelkezzenek.
A költségvetés másik fontos eleme a mindannyiunk által ismert cél- és címzett támogatási kör, amiből igen komoly beruházások és fejlesztések történnek, kórházak felújítása, iskolák felújítása, szociális intézmények felújítása vagy épp szennyvízcsatorna-rendszer felújítása történik. Ez a jövő évi költségvetésben 8 milliárd forinttal lesz több, mint az idei. Az idei évben 60 milliárd körüli összeg van, tehát ez 8 milliárd forinttal fog emelkedni. Ehhez nagyon fontosnak tartom a fővárosban azt, hogy a költségvetés a metróépítéshez vállal kötelezettséget, a kiadások négyötöde mértékéig hozzájárul a fejlesztéshez.
És természetesen nemcsak pénzről van szó, hanem egy olyan közigazgatás-korszerűsítési rendszerről, ami azt a döntési lehetőséget, ami a pénzek feletti döntésről szól, nem miniszteriális szinten, hanem lejjebb, kistérségi szinten biztosítja, illetve forrásokat biztosít a régiók számára, hogy megfelelő döntéseket azon a szinten tudjanak hozni, ahol a legtöbb információval rendelkeznek az önkormányzatok, illetve az ott élők életminőségének a javítása érdekében. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
(16.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir