DR. VADAI ÁGNES

Full text search

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A családon belüli erőszak nem magánügy, legyen szó akár a gyermekek, valamint állapotuknál, idős koruknál fogva kiszolgáltatott családtagok bántalmazásáról, a nők bántalmazásáról, a családon belüli nemi erőszakról, lelki terrorról vagy fenyegetettségről.
Társadalmi szervezetek széles körű összefogása alakult ki, hogy megoldást találjanak társadalmunk egyik legdrámaibb problémájára. Látni kell azonban: a civil szféra összefogása nem elég a családon belüli erőszak megelőzésére, annak megfékezésére hatékony állami beavatkozásra is szükség van.
Az Országgyűlés ebben az évben elfogadta a családon belüli erőszak megelőzésére és hatékony kezelésére irányuló nemzeti stratégia kialakításáról szóló határozati javaslatot, amelyet Eörsi Mátyás képviselő úr és jómagam nyújtottunk be. A javaslatban a törvényhozás felkéri a kormányt, hogy az erre szakosodott társadalmi szervezetek bevonásával egy éven belül dolgozza ki és terjessze az Országgyűlés elé az ehhez kapcsolódó törvényjavaslatokat. Ilyen az úgynevezett távolságtartó rendelkezés bevezetése a magyar jogba, vagy a családon belüli erőszak eseteiben a bíróságok és a hatóságok előtti eljárásjogban gyorsított eljárás biztosítása, illetve a rendelkezésre álló tanúvédelmi szabályok megerősítése.
További feladatként határozza meg a határozati javaslat a kormány felé, hogy saját hatáskörben, az erre szakosodott társadalmi szervezetek bevonásával alkossa meg azokat a szabályokat, amelyeket a rendőrség, a gyermekvédelmi szervek, szociális intézmények, egészségügyi intézmények alkalmazni kötelesek családon belüli erőszak vagy annak gyanúja esetében. Tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a családon belüli erőszakkal összefüggő hatósági eljárások során a bántalmazott családtagok életének, testi épségének és biztonságának védelme kiemelt szempontként érvényesüljön. Biztosítson lehetőséget az állami jogi segítségnyújtó rendszer keretében arra, hogy a családon belüli erőszak áldozatai jogi tanácsadást, a hatóságok előtti eljárásokban szakszerű jogi képviseletet kaphassanak, valamint szervezze meg a családon belüli erőszak megelőzésében és kezelésében érintett szakemberek felvilágosítását, folyamatos képzését.
(14.20)
Nem felejthetjük el az alkotmány azon sorait, miszerint a köztársaságban a gyermek joga, hogy családban nevelkedjen. A család - bárhogyan is nevezzük azt, legyen az házastársi vagy élettársi közösségben, legyen ott egy, kettő, három vagy több gyermek - a társadalom alapegysége, az az intim szféra, ahová jó visszatérni, mert hazamegyünk. Ezt az alapegységet, benne a gyermekkel, a köztársaság megvédi, érdekeit képviseli. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Éppen ezért kérdezem a tisztelt miniszter urat, a kormány milyen módon akarja végrehajtani a határozatot, és az ügy érdekében eddig milyen lépések születtek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir