DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam!
Az Ecsedi-láp mint korábban virágzó természeti kincs, eredeti állapotában bizony már nem állítható vissza. Nem csupán azért, mert az '50-es években erőteljes lecsapolási akciónak voltak szenvedő alanyai a résztvevők, hanem már Lovassy Sándor 1939-ben írt monográfiájában írja: „Ez a láp bizony már meghalt.”
A Hortobágyi Nemzeti Park és a WWF Magyarország 1996-ban végzett felmérései alapján az egész lápnak természetvédelmi szempontból eredeti állapotban történő visszaállítását nem látja kivitelezhetőnek a vízviszonyok megváltozása, Tiborszállás település megléte, valamint a láp kialakulásához alkalmas területek egyszer s mindenkorra történő elvesztése miatt. Ez azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a láp bizonyos részeinek - amiről azt írják a szakemberek, hogy ez egy-, legfeljebb kétszáz hektárt jelenthet - az ex lege védett területek közé történő bevonásával, a nemzeti parkhoz történő becsatolásával ez a láprehabilitáció megoldható.
A jogi helyzet tehát ezekre a területekre vonatkozóan adott, és a természetvédelmi törvény szerint lehetőség is van rá. A műszaki feltételeket reményeink szerint a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésével tudjuk megteremteni annak érdekében, hogy a vízellátás, a vizes élőhelyek és így a még menthető – még egyszer hangsúlyozom: ebből a területből még menthető – lápi részek visszaállítása, természet közeli élőhelyek kialakítása megvalósulhasson. Ehhez azonban, az ön kérdésére válaszolva, szükség van a Hortobágyi Nemzeti Park hozzájárulására, és szükség van természetesen a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakvéleményére is.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir