GULYÁS JÓZSEF

Full text search

GULYÁS JÓZSEF
GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Időről időre egy-egy jelentősebb értékű műtárgy eltulajdonítása hívja fel a figyelmet arra, hogy nem megnyugtató kulturális örökségünk védelmének, biztonságának a helyzete. Nekem az idén nyáron nagy értékű Czóbel-képek eltulajdonítása során volt módom szembesülni közvetlenül a helyzet tarthatatlanságával. Ez a minősítés akkor is igaz, ha a nyomozó szervek hatékony munkájának köszönhetően az adott esetben a több mint százmillió forintra becsült képek azóta már megkerültek, illetve visszakerültek a Pest Megyei Múzeumigazgatóság tulajdonába.
Magyarországon évente félmilliárd forint értékű műkincset lopnak el a tulajdonosaiktól. Ennél is aggasztóbb azonban, hogy a büntetőeljárások során a műtárgyak alig néhány százalékát találják meg a nyomozó hatóságok. Ennek egyik legfőbb oka, hogy hazánkban nem megoldott a nagy értékű műtárgyak szakszerű és korszerű nyilvántartása. Megbízható nyilvántartás, számítógépes rögzítés nélkül a rendőrség és a vámőrség számára gyakorlatilag lehetetlen feladat a körözött tárgyak azonosítása.
A Belügyminisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az elmúlt években többször törekedett az együttműködés formáinak kialakítására, de a probléma megoldása ez idáig még váratott magára. Tavaly ugyan megkezdődtek egy önálló műtárgyvédelmi információs iroda felállításának előkészületei, valamint az Orbán-kormány működése alatt Valenta László, a BM akkori kabinetfőnöke beharangozta a szükséges számítástechnikai fejlesztések 2002 végéig történő megvalósítását, ám az ígért cselekvés elmaradt. Azt gondolom, mindannyian egyetértünk abban, hogy a fentebb vázolt előrelépésre égető szükség van kulturális értékeink fokozottabb védelme érdekében.
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni a tisztelt államtitkár úrnak: folytatódott-e érdemben az együttműködés a két minisztérium között, és mikor áll föl az ígért iroda?
Köszönöm, illetve várom válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir