DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Csak a pontosság kedvéért szeretném megjegyezni, mert bizonyára elkerülte a képviselő úr figyelmét, hogy az adótörvények előterjesztése és egyeztetése nem az FVM kompetenciája.
Képviselő úr, amikor önök bevezették a literenkénti 5 forintos jövedéki adót a borra, nyilvánvalóan nem az volt a céljuk, hogy nehezítsék a bortermelők helyzetét, de az önök kormányának is egy működőképes költségvetést kellett készítenie, pedig akkor, 1999-ben a gazdasági növekedés többletbevételei (Glattfelder Béla: Adócsökkentés volt valójában!) kevésbé indokolták a lépést. Az intézkedés várható hatásait természetesen áttekintettük (Glattfelder Béla: Akkor adócsökkentés volt!), a bor esetében a literenkénti 7 forintos jövedékiadó-emelés egy palackra áfával együtt is 6 forint 60 filléres növekedést tesz ki.
(15.00)
Ha ezt egy jobb tájbor, asztali bor 300 forintos árához viszonyítjuk, az emelés mindössze 2 százalékos árváltozást jelent. A 800-1000 forint körüli áron kapható minőségi boroknál az adóemelés fogyasztói árra gyakorolt hatása 1 százalék alatt marad; a drágább boroknál pedig még ennél is kisebb, elhanyagolható nagyságrendű áremelkedést vált ki.
A számok tükrében az adóemelés nem tekinthető túlzott vagy példátlan mértékűnek, amely a fogyasztás visszaesésével járna. Megjegyezzük, hogy mivel a többi ital adója is emelkedik, így például a sör esetében 1 literre vetítve hasonló nagyságrendben nő az adó, nincs arról szó, hogy a többi italhoz viszonyítva romlana a bor versenypozíciója. A termékeket terhelő jövedéki adónak, így a bor jövedéki adójának is az adónem természetéből adódóan nincs, illetve nem lehet versenytorzító hatása. A jövedéki adó nagysága ugyanis független attól, hogy hazai előállítású, az Unióból, illetve más országokból behozott borról van-e szó.
Minden esetben a hazai adót kell belföldön megfizetni, így a belföldi piacon ugyanaz az adóteher vetül a külföldi borokra is, mint a hazaiakra. Ez természetesen fordítva is igaz, vagyis egy másik tagállamban értékesített magyar bor nem a magyar adó felszámításával, hanem az adott államban előírt adóval kerül majd a fogyasztókhoz. Így az exportra kerülő borok versenypozíciójára nincs hatással a jövedéki adó, sőt bizonyos mértékig ösztönzi is az exportot.
Mindezek alapján megállapítható, hogy bár a bor jövedéki adójának az emelése nem egy örömteli lépés, de szektorsemleges, és egyértelműen a minőségi borok előállítására ösztönzi a termelőket.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir