KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2003. szeptember 9-én napirend utáni felszólalásomban tolmácsoltam Cún község lakóinak miniszterelnök úrhoz intézett kérését. Idézem a kérést: „Községünk örvendetes módon rendelkezik egy nyilvános telefonkészülékkel. Üröm azonban az örömben, hogy a készüléket csak telefonkártyával lehet üzemeltetni, a telefonkártya-vétel pedig számunkra olyan elérhetetlen pénzügyi nagyságrendű beruházás, mintha például az államadósságot kellene a falunknak egy összegben kifizetnie. Így jelenleg van is telefonunk a faluban, meg nincs is.
(21.00)
Ezért kérjük miniszterelnök urat - jóllehet a kormány modernizációs programjának némiképp ellentmond a kérésünk -, községünkben a kártyás rendszerű nyilvános telefonkészüléket pénzérmés készülékre szíveskedjék kicserélni.”
A felszólalás végén még elnézést kértem a község nevében, hogy “az ország miniszterelnökét egy ilyen pimfli kéréssel zavarja”. Akkor még nem is sejtettem, hogy ennek a pimfli kérésnek a teljesítése milyen megoldhatatlan feladatot jelent a kormány számára. A kormány nevében válaszoló Pál Tibor belügyminisztériumi államtitkár úr szavai elhangzásakor még egyszerűnek tűnt minden. Idézem a választ: “Teljes mértékben egyetértek képviselő úrral abban, hogy amennyiben egy nyilvános készüléke van a községnek, akkor az legyen olyan, amely a lakosság elvárásainak valóban megfelel, és a legtöbben tudják használni. Tájékoztatom is a képviselő urat arról, hogy a szolgáltatótól kapott tájékoztatás alapján az ott lévő nyilvánoskészülék-cserének nincs különösebb akadálya. Amennyiben az önkormányzat kezdeményezi, akkor a társaság rövid határidőn belül le fogja cserélni ezt a készüléket annak megfelelően, ahogy azt az ott lakók kívánják.”
Úgy jártak el a község elöljárói, ahogyan az államtitkár úr tájékoztatott minket. A község polgármestere szeptember 16-án kelt levelében kérte az üzemeltető Matávot, hogy a községben üzemelő, 73-as körzetszámú, 495-025 kapcsolási számú állomást érmével működőre cseréljék ki. És ekkor következett a meglepetés. A Matáv műszerészei helyett egy szeptember 25-én kelt kérést elutasító levél érkezett a Matáv megfelelő divíziójától. Pedig hogyan is mondta államtitkár úr? “A szolgáltatótól kapott tájékoztatás alapján az ott lévő nyilvánoskészülék-cserének nincs különösebb akadálya.” A készülékcserét elutasító Matáv levelében sincs szó különösebb akadályról. Az érmés készülék visszaállítását azért nem tartják indokoltnak, mivel - idézem -: “A nyilvános távbeszélő-állomás forgalma nagyon alacsony, ami azt jelzi, hogy a készüléket csak nagyon kevesen és nagyon ritkán használják.”
Erre szokták mondani, hogy a kör bezárult. A lakosok azért kérték a kártyás készülék lecserélését, mert nem volt pénzük annak használatához. A Matáv pedig azért utasítja el a cserét, mivel nem használták a készüléket. Itt a cúni lakosok be is fejeznék a süketek párbeszédét, hiszen hasonló magvas, demagóg érvelésekkel indokolták annak idején a több évtizedes határsávba internálásuk szükségességét is.
Ami miatt mégsem nyugodnak most bele az elutasításba, annak oka, hogy a magyar parlamentben elhangzott kormányígéretet kaptak a telefoncserére. Igaz, az utóbbi időben nem teljesített ígéretekről is hallottak, amelyek teljesítését állítólag nem bírja el a költségvetés. Azonban nagyon ijesztő lenne, ha a cúni telefoncsere is meghaladná már az ország gazdasági erejét. Jelenleg a magyar kormány adott szava forog kockán egy kis vidéki falu telefonjának a kicserélésében. A kapott válaszlevélből úgy tűnik, hogy egy multinacionális vállalatnak nagyobb hatalma van ma Magyarországon, mint a magyar kormánynak. Pedig kormányzati hatalmat csak demokratikus választások keretében lehet elnyerni.
Joggal merül fel a kérdés: végeredményben kik nyertek legitimált hatalmat a 2002-es választásokon, az MSZP vagy a multinacionális cégek? Cún község példája ez utóbbit látszik alátámasztani.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir