GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Képviselőtársaim! Előtte elmondom, hogy a gombot ugyan megnyomtam, csak nem a normált, hanem az ügyrendit, tehát mindenképpen jelentkeztem.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Fidesznek a Házszabálytól való eltérésével kapcsolatban az a véleményem és örömünk, hogy a szocialista-szabad demokrata koalíció kormányzása idején más sikerek mellett azt is sikerült elérnünk, hogy a Fidesz-frakció felismerte, hogy a vizsgálóbizottságok létrehozása az egyik eszköz a parlamenti munka ellenőrzésében, és azt, amit négy éven keresztül megakadályoztak és nem engedtek működni, most a mi segédletünkkel, olybá tűnik, egész sikeresen alkalmazzák. (Taps az MSZP soraiban.)
Roppant érdekesnek tartom ugyanakkor azt, és ezért nem támogatjuk a Házszabálytól való eltérést (Derültség a Fidesz soraiban.), mert a költségvetési bizottság ellenőrzési bizottságát még a tavaszi ülésszak végén kérte a szocialista frakció ebben a tárgyban, hogy üljenek össze és vizsgálják ki, és sajnos Font frakcióvezető-helyettes úr, aki ennek az ellenőrzési bizottságnak az elnöke, a mai napig nem látott lehetőséget arra, hogy összehívja ezt a bizottságot. Ezek szerint ez nem szól másról - mint ahogy Kuncze Gábor a napirend előttijében is erről beszélt -, mint a közvélemény manipulálásáról.
A képviselőtársaim figyelmébe szeretném ajánlani, a korábbi időszakban mely vizsgálóbizottságokat nem tetszettek engedni megalakulni vagy egyáltalán működni: a miniszterelnök felelősségének kivizsgálására irányuló parlamenti vizsgálóbizottságot, amelynek a tárgya az volt, hogy a miniszterelnök kinevezési felelősségéről, Szabadi Béla, Simicska Lajos, Gansperger Gyula - nem folytatom, mert önöknek is rendelkezésére áll, tehát konkrét, tárgyszerű, de nem emeltük be a címbe (Közbeszólások.), lehetett volna Szász Károlyt is. Mondom a következőt: a Miniszterelnöki Hivatal által 1999. január 1-je óta kormányzati propagandára, országimázsra, és a többi. Szeretném a figyelmükbe ajánlani, hogy Polt Péter legfőbb ügyész úr a következőt mondta, és ezt szó szerint mondom, mielőtt bármi gond lenne: “Csak a Millenáris Kht. óraügyében, az MTV gazdálkodásával összefüggésben, az Országimázs Központ, a Happy End Kft., a MERT 2000 Rt. szerződéseivel összefüggésben vélelmezett bűncselekmények miatt nem indított eljárásokat.”
(14.10)
Hadd mondjam azt: vizsgálóbizottságot kezdeményeztünk a Magyar Televízió gazdálkodásával kapcsolatban, a gyorsforgalmi úthálózattal, a gyógyszerellátással… - és nem folytatom a sort. Tehát még egyszer: nagyon nagy örömömre szolgál, és egész frakciónknak, hogy a Fidesz végre felismerte ezt a lehetőséget.
Hadd mondjak még annyit: nagyon durva csúsztatásnak és tényleg manipulációnak tartjuk azt, hogy a Fidesz nem a politikusok felelősségének megállapítására, hanem kizárólagosan kormánypárti politikusok érintettségének kivizsgálására akarja létrehozni ezt a vizsgálóbizottságot. Kezdeményeztük, hogy változtassák meg a címet, mert lehetnek ellenzéki politikusok is, akik ebben a vizsgálatban szóba jönnek, és őket is ugyanolyan vizsgálat alá kell vetni, mint bárki mást, a felelősség ebből a szempontból egyetemleges.
Tehát megismétlem, tisztelt elnök asszony: a frakciónk a Házszabálytól való eltérést nem támogatja. Tisztelettel kérjük, hogy az elnök asszony kérje meg az ügyrendi bizottságot, hogy az ügyrendi bizottság adjon általános érvényű állásfoglalást, hogy hasonló című manipulatív megfogalmazásokra a jövőben ne kerülhessen sort. De nem akarjuk ezzel sem akadályozni ezt a vizsgálóbizottságot, tehát a napirendre vételt ennek ellenére a szocialista frakció támogatni fogja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir