DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban ismét felmerült az SZDSZ által már e Házban is többször említett bank neve. Az előző kormány tevékenységének egyik emblematikus intézményéről van szó, a Magyar Fejlesztési Bankról.
A minisztérium és a bank jelenlegi vezetése által készített beszámoló megállapítása szerint az MFB a felügyeletét ellátó Stumpf István, az Orbán-kormány miniszterének utasítása következtében a tavalyi évben 137 milliárd forintnyi veszteséget halmozott fel úgy, hogy közben az előző kormány a döntés jogát és az ellenőrzési lehetőséget kivette az Országgyűlés kezéből. A beszámoló megállapításai szerint ugyanis az előző kormány olyan feladatokkal bízta meg az MFB-t, amelyek döntő többsége bankszerű eszközökkel nem, vagy csak korlátozottan volt megvalósítható. Az olyan költségvetési forrásból létrehozott társaságok, mint például a Nemzeti Autópálya Rt., az Állami Autópálya Kezelő Rt., vagy a Diákhitel Rt., döntően költségvetési típusú feladatokat láttak el, de a bank mérlegében jelentkeztek. Ennek következtében a ráfordítások kikerültek a költségvetési elszámolási körből, így kisebb veszteséget lehetett kimutatni.
Az MFB ezenfelül - kormányzati döntésre - közreműködött olyan társaságok, például a Defend Kft. és a Tetra Rt. működtetésében is, amelyek egyfelől nem voltak illeszthetőek a Fejlesztési Bank tevékenységéhez, hiszen mint köztudomású, őrzés-védéssel, illetve kormányzati kommunikációval foglalkoztak, másfelől jellegüknél fogva kizárólag költségvetési és egyéb állami megrendelések tarthatták őket életben.
Ezek után kérdezném az államtitkár urat: milyen konzekvenciákat von le a tárca, vagyis követi-e felelősségre vonás a fenti szabálytalanságok elkövetőit?
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir