GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által felvetett tények igazak, megerősíteni tudom.
A gazdasági és közlekedési miniszter, a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény alapján, minden év augusztus 31-éig köteles beszámolni a kormánynak a Magyar Fejlesztési Bank előző évi működéséről, tevékenységéről, eredményeiről, és az abban írtak alátámasztják a képviselő úr által mondottakat. Miután a kormány elfogadta a gazdasági miniszter úrnak ezt a beszámolóját, ezért tudom mondani, hogy kormányzati álláspontot is tükröznek.
Hogy milyen felelősségre vonást tervezünk, vagy hajtottunk végre ezzel kapcsolatban: azt tudom mondani, hogy a Gazdasági Minisztérium a munkajogi felelősségre vonás lehetőségeivel élt, tehát azokat, akiket felelősnek ítélt abban, hogy a gazdálkodásnak ez a módja fenntartható volt a Magyar Fejlesztési Bankban, felmentette a megbízatásukból. Ugyanakkor megítélésünk szerint a felelősség döntő mértékben politikai típusú felelősség, tehát ennek a megítélése elsősorban a nyilvánosság megítélését jelenti, nem pedig minisztériumi hatáskörben lehet ebben lépni.
Politikai felelősség abban az értelemben, hogy mire használták ezt a bankot, ténylegesen fejlesztési bankként működött-e, vagy pedig burkolt költségvetési intézményként, olyan intézményként, ahol sokmilliárdos, 100 milliárdos nagyságban lehetett eltüntetni a költségvetési kiadásokat, azzal hogy majd utánam az özönvíz, és néhány év múlva, ha előbukkan, akkor majd foglalkozzon vele az, aki tud.
(17.00)
Ezért tekintem némiképp szemforgatónak azokat a felvetéseket, amelyek az államadósság azóta bekövetkezett növekedését vetik fel, hiszen pontosan ezeknek a régen elbújtatott (Az elnök jelzi az idő leteltét.) és költségvetésen kívüli intézményekbe elbújtatott költségvetési hiányoknak és államadósságoknak a beemelése és egyszersmind lezárása történt meg.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir