LÁZÁR MÓZES

Full text search

LÁZÁR MÓZES
LÁZÁR MÓZES (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! A kormány határozatban döntött a Vértesi Erőmű Rt. eladásáról. Ez a szándék minden bizonnyal rendkívül erős, hiszen nem kellett volna külön határozatot hoznia. '95-ben és '97-ben a Horn-kormány meghirdette ennek a cégnek az eladását, de nem járt sikerrel. A privatizációs törvény értelmében két eredménytelen tendereztetés után az ÁPV Rt. külön felhatalmazás nélkül is értékesítheti a szóban forgó állami vagyont.
Miért van mégis ez a lázas igyekezet? A Vértesi Erőmű Rt.-nek két bányája és három erőműve van, óriási vagyontárgyakkal együtt; Oroszlány, Tatabánya térségében a legnagyobb foglalkoztató. Az Orbán-kormány 1028/2002. számú határozatával, állami tulajdonban maradás mellett, megkezdődött egy füstgáz-kéntelenítő építése, amely 2014-ig biztos jövőt jelent a vállalkozásnak. A további finanszírozásról és az igénybe vehető forrásokról is született rendelkezés.
Miért nem folytatják, illetve hajtják végre az előző kormány átgondolt és kellően megalapozott döntését? 2002-ben Kovács László és Kuncze Gábor pártelnökök közös levelükben megnyugtatták az embereket, lesz biztos folytatás. Medgyessy Péter látványos bányajárás keretében tette meg ugyanezt. Szólt az ígéret költségvetési támogatásról, alaptőke-emelésről, de privatizációról egy szó sem esett.
Ezzel szemben, amikor idén tavasszal rendkívüli közgyűlésen 6 milliárd forinttal csökkentették a cég alaptőkéjét, felvetettem a látható privatizációs szándékot, amire szocialista körökből azzal vádoltak, hogy riogatom az embereket. A Vért rendkívüli helyzetben van, 4 ezer alkalmazott Tatabánya és Oroszlány távhőellátását biztosítja, állami garanciavállalással hatalmas beruházásba kezdett. A kormány a működtetés során köteles minden szempontot érvényesíteni, amit egy magántulajdonos nem fog sosem.
Miután értesültem a privatizációs szándékról, kezdeményeztem a parlament energetikai albizottságának összehívását. Mivel az ülésen érdemi információt nem kaptunk, a következő határozatot fogadtuk el. Az albizottság jelen körülmények között és az ülésen rendelkezésre álló információk alapján a Vért esetleges privatizációját nem támogatja. Egyben felkéri PM-et, hogy az erről szóló kormányhatározat előkészítő anyagát küldje meg a gazdasági bizottság tagjainak.
A folyamat külön érdekessége, hogy ezt a határozatot megszavazta Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő is, aki tagja annak a befektetői körnek, akiket az ÁPV Rt. igazgatósága már kijelölt potenciális vevőként. A magyar energiaszektor privatizációja szomorú történet, mert az érték alatti eladások és a létszámleépítések története is. Nem kellene ezt folytatni.
Tisztelt Miniszter Úr! Melyek voltak a Vért privatizációjának alapvető okai? Két és fél hónap alatt miért nem kaptunk választ felvetéseinkre? Amennyiben a kormány úgy gondolja, hogy talál befektetőt, akinek megéri, akkor miért nem éri meg mindez az államnak? A szép ígéretek helyett kapnak-e a foglalkoztatottak valós biztosítékokat munkájuk folytatásához? (Az elnök csengetéssel jelzi az idő lejártát.) Elnök úr, még egy kérdés: miért gondolják azt, hogy a privatizációval az állam teljesen kivonulhat a Vértesi Erőmű működtetésének feladatából és a térséget érintő problémák megoldásából?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir