DR. VADAI ÁGNES

Full text search

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A mai vitanapra készülve rendezgettem a jegyzeteimet. Talán az lehetett az oka, hogy nem írtam le szépen a Fidesz által javasolt vitanapi címet, de a “vesz” helyett “tesz”-t olvastam, és így nem értettem sem az igekötő használatát, sem azt, hogy miért kell ma nekünk itt vitatkoznunk. Mert az ugye tény, hogy a Medgyessy-kormány ad; sokat, és nemcsak a családoknak, hanem az egyedülállóknak, a kicsiknek és a nagyoknak, dolgozóknak és nyugdíjasoknak, és a sort még lehetne folytatni.
Fideszes képviselőtársaim persze felhördülnek - vagy nem, mert nem figyelnek, pedig jó lenne, ha figyelnének (Dr. Horváth János: De figyelünk! - Vincze László: Csupa szem és fül vagyunk!), ezért lassan mondom. No nem azért, amit Éles István mondott, hogy tovább tartson, hanem azért, hogy ne csak elhangozzon, hanem be is vésődjön, hogy miért is jobb ma egy diáknak és egy diplomás fiatalnak, mint a Fidesz-kormány idején volt.
Nézzük a diákhitelt! 2002 szeptemberétől havi 25 ezer forintra emelkedett a diákhitel maximális felvehető értéke. Ezt a hitelt ma már bármely hazai hitelintézetnél vezetett folyószámlára átutalják, és a hitelt felvevő diákok köre is bővült. Nézzük a hallgatói normatívát és az ösztöndíjakat! Az MSZP vezette kormány 30 százalékkal növelte a hallgatói normatíva összegét, 91 ezer forintra, amely 170 ezer diák számára tette lehetővé az ösztöndíjak emelését. Hallgatói juttatásokra éves szinten 15,5 milliárd forintot költ a kormány, 3 milliárd forinttal többet mint tavaly. 2005-ig pedig négyszeresére nő a lakhatási támogatás.
De biztossá vált azon fiatalok helyzete is, akik egy vagy több diplomával a zsebükben dolgoznak, akár a közszférában, akár a versenyszférában. A közalkalmazotti béremelés részeként 200 ezer, a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozó tanár bére nőtt, és a béremelés kiterjedt az alapítványi és egyházi iskolák dolgozóira is. Ebben a 200 ezer főben benne vannak a fiatal tanárok is. A pályakezdő diplomás közalkalmazotti bérminimum 100 ezer forint lett. Amikor én kezdtem 2000-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, ez az összeg 50 ezer forint volt, és minden munkakezdő ennyit kapott, függetlenül végzettségétől. A munka törvénykönyve módosítása most már heti két pihenőnapot biztosít a munkavállalóknak, ezzel megbecsülve a munka értékét. De lehetőségük is több van a fiataloknak, mert 2002 második félévétől ismét több munkahely jön létre, mint amennyi megszűnik. (Vincze László: Mese!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az út a szociáldemokrata út, amelyen a Medgyessy-kormány jár és halad tovább. 2004-ben ezen eredmények megőrzése és a gazdasági lehetőségek adta keretek közötti továbbfejlesztése minden felelős magyar politikus feladata.
Végül, tisztelt képviselőtársaim, hadd ajánljam figyelmükbe Warren G. Hardingnak, az USA 29. elnökének nagyon bölcs mondatát: “Hazánknak most nem hősiességre, hanem gyógyulásra van szüksége; nem csodaszerekre, hanem normális időkre; nem forradalomra, hanem újjáépítésre; nem sebészkésre, hanem türelemre; nem drámaiságra, hanem szenvedélymentességre; nem kísérletekre, hanem egyensúlyra.”
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir