DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Asszony! Nem hagyhatom szó nélkül a minden valóságalapot nélkülöző, nagyon kártékony, nagyon demagóg hozzászólását, ezért a tényekhez térjünk vissza.
Az Orbán-kormány idején, 1999-ben, a nyugdíjtörvény megváltoztatásával önök 4,2 százalék, 2002-es áron számolva 50 milliárd forintot vettek ki a nyugdíjasok zsebéből. Ezt pótoltuk vissza a 19 ezer forintos egyszeri támogatással. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
(12.00)
2001-ben önök megszüntették a méltányossági nyugdíj intézményét, amelyet a Medgyessy-kormány visszaállított. (Arnóth Sándor: És nem is működik!) Befagyasztották a magánnyugdíjpénztárba fizetendő tagdíjat, ezért tehát elakasztották az öngondoskodást. (Domokos László: Kincstári optimizmus!) A nyugdíjak svájci indexálása miatti adókedvezmények, illetve nyugdíjkedvezmények sajnos nem érték el azt a hatást, hogy a nyugdíjak reálértéke az eredeti nyugdíjtörvény szerint emelkedhessen. (Font Sándor: 18 százalékos nyugdíj reálérték volt!)
Ezzel szemben a Medgyessy-kormány a 19 ezer forint egyszeri juttatás mellett visszaállította a méltányossági nyugdíj emelését, 2002-ben erre 812 millió forintot fizettünk ki, 2002-ben pótlólagos nyugdíjemelést irányoztunk elő, hogy az önök hibás inflációs számításait korrigáljuk. 2003-ban 8,4 százalékos volt a nyugdíjemelés, 2,2 százalékos nyugdíjemelés várható ősszel, 2003 novemberében megkapják az 53. heti nyugdíjat, a 20 százalékos özvegyi nyugdíjat. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Ezzel először értük el, hogy a nyugdíjasok, a nyugdíjak reálértékének pozíciója érdemben javuljon.
A nyugdíjkorhatárt nem kívánjuk emelni, a nyugdíjak megadóztatásáról szó sincs. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Azt javasolom a képviselő asszonynak, hogy azt a kis kék füzetet, amely kizárólag (Font Sándor: Azt dobja ki a szemétbe!) a kormányról szóló tényeket tartalmazza (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.), szíveskedjen figyelmesen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hosszasan és újra tanulmányozni, akár a megtanulása sem elvetendő ötlet.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir