GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Gondolom, nem fognak meglepődni, ha én más szemüvegen keresztül vizsgálom a mezőgazdaság helyzetét, mint előttem szóló képviselőtársam. Nyilván ennek egyike oka az, hogy én az elmúlt négy évet nem a Gazdasági Minisztériumban töltöttem, hanem egy olyan állami gazdaságban voltam vezető, amit furcsa módon privatizáltak. Tehát ilyen értelemben a gyakorlati tapasztalataim természetesen mások, mint Glattfelder képviselőtársamnak.
Az tény, hogy a magyar mezőgazdaság a folyamatos aszály, az európai túltermelési válság és az elmúlt időben irreálisan erős forint miatt komoly gondokkal küszködik. Ez, valamint a világ tendenciáit figyelmen kívül hagyó korábbi agrárpolitika 2002-ben több költségvetési módosítást is igényelt. Én most először ezekről szeretnék szólni.
A Fidesz-kormány 2001. évben meghirdette a családi gazdaságok kiemelt programját - ez nagyon pozitív dolog -, viszont 2002-re semmilyen forrást nem rendelt ehhez a támogatáshoz. Ezt a hiányt, ami 8 milliárd forint volt, a Medgyessy-kormány költségvetési tartalékokból fedezte. Piaci feszültségek kezelésére további közel 6 milliárd forint került friss forrásként bevonásra 2002-ben. Emellett a tárca saját hatáskörben több átcsoportosítást hajtott végre, amelyek elsősorban a fejlesztések bővülését segítették.
Választási ígéreteinknek megfelelően 2002. évben nagy összegű, 60 milliárd forint hitelkonszolidáció és elemikár-enyhítés történt. Az ellenzék által sokat kritizált intézkedés 38 ezer őstermelő, 1600 egyéni vállalkozó, 6400 családi gazdálkodó, 1600 gazdasági társaság helyzetén segített. A konszolidáció az idei évben is folytatódott, és 12 milliárd forint hitelt érintett a kedvezőtlen adottságú térségekben tevékenykedő gazdák esetében. Ezeknek az intézkedéseknek a hatására és a támogatások körének bővülésével nagy volumenű technológiai és technikai modernizáció indult be az ágazatban.
Az is örömteli, hogy a Medgyessy-kormány sikeresen lezárta a SAPARD-támogatások brüsszeli elfogadtatását, amelynek segítségével első ízben kerültek uniós források a magyar gazdákhoz. Az EU-források az első körben 499 pályázónak 11 milliárd forint támogatást jelentettek, és a sikeres pályázatok aránya lényegesen meghaladta a közép-európai térség hasonló mutatóit.
Ezen a területen további lehetőségek nyílnak előttünk, hiszen 2004 májusáig még közel 40 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet már lényegesen kedvezőbb feltételekkel - a korábbi programokon túl - gépberuházásra is igénybe vehetnek a gazdák. Ennyit a géptámogatások leállításáról. Ez a 40 százalékos támogatottság mellett újabb 100 milliárd forint fejlesztést segít elő az ágazatban.
A Medgyessy-kormány ebben a két évben 27,5 milliárd forint vissza nem térítendő és 50 milliárd forint hiteltámogatással segítette az elemi kárt szenvedett gazdákat. Csak jelezném, hogy a termelők ennek az összegnek a korábbi kormány idején négy év alatt még a felét sem kapták.
Pozitív változásokat hozott az ágazatnak az adótörvények 2003. évi változása. Az ágazatot egészében érintette - a választási ígéreteinknek megfelelően - a minimálbér adómentessé tétele és az egészségügyi hozzájárulás mérséklése. Ígéreteinknek megfelelően növeltük az őstermelők adómentes értékhatárát, valamint a kisvállalkozói körben kedvezményezés adózással elszámolható árbevételek mértékét.
Elmondhatjuk, hogy a 2003-as támogatási rendszer szinte valamennyi eleme megfelel az európai gyakorlatnak. Az ez évi keretek szinte teljes körű felhasználása bizonyítja, hogy jó célok irányába terelődtek a források.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy a támogatások fokozatosan elfogynak, nem hiba, hiszen a gazdák - bízva a jövőben - soha nem látott beruházásokba kezdtek. A megváltoztatott földtörvény, illetve a Nemzeti Földalap létrehozása növelte a termelést végzők, a ténylegesen földből élők biztonságát. Külön kiemelném a “földért életjáradék” programot, amely több ezer, elsősorban idős ember hátralévő életét könnyíti, és sokat segíthet a birtok-összevonási célok megvalósításában.
Már a 2004. évi lehetőségeket javítandó országgyűlési határozattal döntöttünk az EU-források nemzeti kiegészítéséről. A döntés a magyar gazdák versenyhátrányát mérsékli, és az uniós forrásokkal együtt a jelenleginél lényegesen jobb helyzetbe hozza a termelőket. Természetesen emellett továbbra is fenntartjuk a nemzeti támogatások azon körét, amelyek az Unióban nem támogatott ágazatokat segítik. A támogatások fogadásához szükséges intézményrendszer európai normáknak megfelelő kialakítása a közeljövőben befejeződik, így nem kell attól tartani, hogy nem tudjuk igénybe venni az uniós forrásokat.
Tisztelt Ház! Ezek a tények, ellentétben azokkal a hamis állításokkal, amelyekkel az ellenzék folyamatosan zavart próbál kelteni. Az MSZP-frakció agrárügyekkel foglalkozó tagjai, akik a szakmát nemcsak a tankönyvekből ismerjük, pontosan tudjuk, hogy sok területen vannak hibák, sok még a javítanivaló, de valljuk, hogy az uniós csatlakozás küszöbén a nehéz helyzetben lévő magyar mezőgazdaság érdekében történő összefogás fontosabb, mint a folyamatos acsarkodás. Mi ebben kívánunk partnerek lenni, és ehhez kérjük az ellenzék támogató segítségét.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir