SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Béki Gabriella képviselő asszony azt kérdezte, hogy mit is kívánunk számon kérni a kormánytól. Nos, többek között azt szeretnénk számon kérni a kormánytól, amiben annak idején tökéletesen egyetértettünk mind a kormányprogram, mind a családok támogatásokról szóló törvény vitájában. Nevezetesen, személyesen Medgyessy Péter miniszterelnök úr volt az, aki azt ígérte a családoknak, hogy a gyermekgondozási segély összege 10 ezer forinttal emelkedik. Ebben a kis kék füzetben sok mindenről írnak, többek között erről is.
De kérem tisztelettel, mennyivel is emelkedett a gyes összege? Elenyésző összeggel ahhoz képest, amit nem más, mint maga Medgyessy Péter miniszterelnök úr írt le. Ma már nem lehet itt az ülésteremben Csehák Judit miniszter asszony, aki 1989-ben leírta azt is, hogy 1990-ben a gyermekgondozási díj a gyermek kétéves koráról hároméves korára tolódik ki. A miniszter asszony valószínűleg azért nincs most itt, mert maga sem látta ezt a tizenegynéhány éve általa ígért dolgot megvalósíthatónak.
Térjünk vissza egy picikét a lakáskedvezményekre. Azt mondja Béki Gabriella képviselő asszony, hogy csakis a felső jövedelmi kategóriába tartozók tudták igénybe venni a kedvezményes lakáshiteleket és ezáltal az adókedvezményeket. Lehet, hogy nem egészen pontosan idéztem, de ez volt mondanivalójának a lényege. Nos, én nem az ön párttársára, Magyar Bálint miniszter úrra céloztam, aki még időben igénybe vette a 30 millió forintos kedvezményes lakáshitelt, viszont állítom, hogy nagyon sok család tudta volna igénybe venni a kedvezményes lakáshiteleket, és azokat említettem itt, akikről korábban is beszéltem, akik nettó 130 ezer forintból kénytelenek tengetni az életüket, ennek ellenére - bízva a jövőben - 50 ezer forintot fizetnek havonta.
Azt hiszem, most megrengett a bizalmuk, mert a 120 ezer forintos adókedvezmény-csökkentés ezeknek a családoknak nem jelent mást - képletesen -, mint hogy nem lesz, mondjuk, karácsonyi ajándék, mert nem lesz miből megvásárolni azt, kedves képviselőtársaim.
A Bokros-csomag, amit többször említettem, vészesen hasonlít ezekre a dolgokra, hiszen akkor a hiteleknél szintén olyan korrekciók történtek, amikre most is figyelemmel lehetünk. Húsz év helyett öt évre csökken az adókedvezmény. Úgy gondolom, hogy ne a felső kategóriákba tartozókról beszéljünk, hanem az első lakáshoz jutó fiatal házasokról. Ha a kormány komolyan gondolkodott volna, akkor kizárja a többszörös lakásvásárlókat, és nem sújtja az első lakáshoz jutó fiatal házasokat.
A gyermekek után járó adókedvezmény az egyik kedvenc témám. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezt csak azok nem tudják komolyan venni, akik nem élték át azt az időszakot, amit én átéltem a családommal. Öt gyermek édesapja vagyok, ezt tisztességgel, becsülettel és nagy örömmel vállalom, és megéltem a Bokros-csomag minden kártételét. 1997-ben két gyermekünk született. Ha nekem valaki azt mondja, hogy jogosulatlanul tartanak igényt azok a családok a 6700 forintos jövedelempótlékra, akik abban az időben nevelték a gyermekeiket, az, kérem tisztelettel, először nézzen tükörbe. (Taps az ellenzéki oldalon.)
És az SZDSZ-nek most is mi a véleménye? Most is az a véleménye, hogy csökkenteni kell az adókedvezményeket, mert a gyermekes családok nem jogosultak rá. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, nagyon remélem, a kormányoldal sem gondolja komolyan, hogy az alanyi jogon járó családtámogatásokhoz hozzá merészel nyúlni. Vagy kénytelenek leszünk azt hinni, hogy az 1994-től 1998-ig regnáló balliberális kormány SZDSZ-es oldala által állított azon dolog lesz igaz, hogy ebben az országban 6 millió állampolgár képes megélni. Náluk egy kicsit hozzáértőbb ember, Cseh-Szombathy László akadémikus azt mondja, 2050-re ebben az országban 2 millió emberrel kevesebb fog élni, azaz alig 8 millió ember. Az ENSZ felmérése azt mondja, 6,5-7 millió lakosa lesz ennek az országnak.
Gondoljuk meg, a jelenlegi büdzsé a fontosabb vagy a népesedéspolitika! Emlékeztetnék arra, hogy a Népesedési Kormánybiztosságnak ennek az évnek a végére le kell tennie a koncepcióját. Mi ebből semmit nem látunk. 19-én ülésezik a Népesedési Kormánybiztosság, és ebben a kérdésben mindössze annyit tesz, hogy a szeptember 25-26-i, a Magyar Tudományos Akadémián tartandó konferencia előkészítéséről beszél.
Kérem, itt nem a konferenciákról kell beszélni, hanem az anyagot kell letenni a parlamenti képviselők asztalára, amely biztosítja, hogy Magyarországon a népesség létszáma ne csökkenjen, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem szent kötelesség legyen.
S ha a gyermekekről beszélünk, azért ne feledkezzünk el a nyugdíjasokról sem. Azt mondják szocialista és szabad demokrata képviselőtársaink, hogy a nyugdíjak reálértéke x százalékkal emelkedett, bezzeg a jobboldali kormány semmit nem tett ennek érdekében. Úgy gondolom, azért érdemes lenne megvizsgálni a nyugdíjemelést és a szocialista frakcióvezető által elmondott és általunk sokszor visszaidézett dolgot: hangosan mondom, hogy mindenki - nem akarom most mondani, hogy ki - megértse, nem lesz gázáremelés. 12 százalékos gázáremelés van. Podolák György képviselőtársam - aki most nem ül itt az ülésteremben - a Világgazdaság, illetve a Népszabadság hasábjain ecseteli, hogy hogyan és mi módon csökken a gáz ára. Én meg úgy gondolom, meg kell kérdezni többek között a Nagycsaládosok Országos Egyesületét, hogy nekik mi erről a véleményük, vagy meg kell kérdezni a nyugdíjasokat és azokat, akik jövőre egytől egyig érzékelni fogják a kormány döntéseinek a hátrányos következményeit.
Még egyszer mondom, nem az a lényeg, hogy a két oldal mit mond itt, hanem az a lényeg, hogy mit cselekszik. S ha a kormány ezeket a döntéseit fogja végrehajtani, jövőre a családok nagy többsége rosszabbul jár; nem az a 10 százaléknyi lakosság, akinek teljesen mindegy, hogy milyen adókedvezmények érvényesülnek és milyenek nem, hanem a 90 százalék, a középosztály, amelyet vissza kívánnak süllyeszteni a legszegényebb társadalmi rétegek közé. S az sem igaz, hogy önök a legszegényebbeket kívánják felemelni.
Ez a kis kék könyvecske, amiből már többször idéztem, tartalmaz egy dolgot: legyen könnyebb, ha becsöngetnek. Azt mondják, hogy egy háromgyermekes családnak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásból 13 800 forint jut. És tessék mondani, arról nem tetszettek véletlenül elfeledkezni, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatás csak ott és abban a családban érvényesül, ahol az egy főre jutó jövedelem a 21 800 forintot, a nyugdíjminimumot nem haladja meg? Mi van azokkal, akiknek a jövedelme 21 801 forint? (Dr. Vojnik Mária: Azoknak van a 13. havi pótlék!) Akkor, amikor a szociális juttatások és a családtámogatások megnyirbálására készülünk, amikor a családok terheit különféle adók útján kívánjuk növelni, ne feledkezzünk el ezekről a dolgokról sem.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir