SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hosszú, forró kommunikációs nyár után vagyunk mindannyian most itt ezen a vitanapon. Ezen a nyáron, én úgy érzem, hogy mindenki tette a dolgát: a kormány készítette elő az adó- és költségvetési törvényeket; a kormánypárti frakciók lehetőségük szerint részt vettek ebben a munkában; az ellenzéki képviselők pedig találgatták, hogy mi lesz, kihasználva azt, hogy többféle elképzelés többféle részlete vált részben ismertté.
Ez a dolgoknak nem egy természetellenes rendje: tegye mindenki a dolgát - ez jó; tegye mindenki úgy a dolgát, hogy az az ország ügyét vigye előre - ez lenne a kívánatos állapot. Sajnos, az ezen a nyáron történt események a magyar polgárok között elbizonytalanodást okoztak, és ezért is tartom jónak, hogy itt van ez a mai vitanap, ami alkalmat teremt arra, hogy ezt a bizonytalanságot oszlassuk.
Akkor nézzük először, hogy mi nem lesz az elkövetkezendő időszakban: nem lesz új ingatlanadó; nem fogja továbbra sem a legmagasabb áfakulcs terhelni a távfűtést, a gázszolgáltatást, a személyszállítást; nem lesznek a nyugdíjak megadóztatva; nem szűnnek meg az eddig mindenki számára igénybe vehető, úgynevezett alanyi jogon járó juttatások, kedvezmények.
Ezzel szemben mi lesz: lesz személyi jövedelemadó-csökkentés; a társasági és osztalékadón keresztül a vállalkozók terhei csökkenni fognak; a beruházási adókedvezmények átalakításával a vállalkozók nagyobb köre fog támogatáshoz jutni; megőrizzük a jóléti rendszerváltás eddigi eredményeit, amelyek már a Medgyessy-kormány működésének első évében közel négymillió magyar polgár életkörülményein javítottak; ezzel egyidejűleg kifizetésre kerül az 53. heti nyugdíj 2003-ban, majd 2004-ben az 53. és 54. heti nyugdíj is, és novemberben emelkedni fognak az özvegyi nyugdíjak.
Az előttünk álló időszakban módunkban lesz e Ház falai között megvitatni az adó- és költségvetési törvényeket, amin most dolgozik a kormány - ahogy Kuncze képviselőtársunk mondta. Az itt rendelkezésre álló idő jó alkalmat, jó terepet ad arra, hogy valódi szakmai vitában vitassuk meg ezeket a kérdéseket, amelyekről a nyár folyamán a találgatások szintjén tudtunk beszélgetni.
Az elkövetkezendő időszakban a Szocialista Párt frakciója az adótörvények és a költségvetési törvény vitájában a kormánnyal egyeztetett módon meg fogja tenni mindazokat a lépéseket, amelyek az olcsóbb állam eléréséhez vezetnek, amelyek lehetővé teszik az európai uniós pénzek lehívásának maximalizálását, amelyek ahhoz vezetnek, hogy a költségvetési hiány további csökkentése megvalósuljon oly módon, hogy a gazdaság versenyképessége növekszik, hogy megőrzésre kerülnek a jóléti rendszerváltás eddigi eredményei, és a költségvetés stabilizálása tovább folytatódik az eddigieknek megfelelően.
Mindezek a lépések a Medgyessy-kormány programjával összhangban a jobb életkörülmények elérését és a létbiztonság megszilárdítását szolgálják. Ezeknek a céloknak a megvalósításában kívánok én önöknek partnerséget és jó vitákat az előttünk álló napokban.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir