KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Úgy néz ki, hogy nekem is háromszor kell majd gombot nyomnom, de remélem, elnök úr hozzájárul ehhez.
Először az 1., a 2. és a 24. számú módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni. A javaslat mindhárom esetben az egyes agrár tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat 34. §-ának (2) bekezdésében lévő javaslatát módosítja.
(0.00)
“A törvény hatálybalépésével egyidejűleg - idézem - a) a szőlő- és gyümölcstermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szóló 1970. évi 36. törvényerejű rendelet I. fejezetcíme, valamint az 1. és a 2. § helyébe a következő rendelkezések lépnek: I. Gyümölcstermesztés” s a többi. A javasolt módosítást nem olvasom fel, gondolom, azt ismerik képviselőtársaim.
Nézzük meg, miről is szól az eredeti rendelet! Az 1970. évi 36. törvényerejű rendelet a szőlő- és gyümölcstermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szól. “A Népköztársaság Elnöki Tanácsa a szőlő- és gyümölcstermesztés fejlesztése, s a magyar borok minőségének további javítása érdekében a következőt rendeli el: I. Szőlő- és gyümölcstermesztés 1. § (1) Szőlőt és gyümölcsöst - házikerti szőlő és gyümölcsös kivételével - csak engedéllyel és meghatározott fajták szaporítóanyagának felhasználásával, szőlő- és gyümölcstermesztésre alkalmas földterületeken szabad telepíteni.” A (2) bekezdést már törölték. A (3) bekezdésben szintén még egy mondat található: “Szőlő és gyümölcs telepítését, szőlő kivágását a telepítés helye szerint illetékes jegyző, hegyközségi településen a szőlőtelepítést és a kivágást a hegybíró engedélyezi.” A (4) és (5) bekezdés már régebben törölve lett. Még van a 2. §: “A földművelésügyi miniszter a) az ingatlan határáról meghatározott ültetési (telepítési) távolságot írhat elő; b) szőlő és gyümölcsös kivágását engedélyhez kötheti.” A 3. § és a 4-13. § már nincs benne. Tehát ennyiből áll ez a törvény.
Az eredeti, 1970. évi 36. törvényerejű rendelet címe sem passzol a módosított javaslathoz. Mint az előbb már ismertettem, szőlő és gyümölcstermesztésről szól. Ugyanakkor a módosítás után már csak a gyümölcstermesztést szabályozza.
Ugyanígy nem fogadható el a preambulumban lévő rész sem, ami arról szól - mint ahogy már említettem, még egyszer idézem -: “A Népköztársaság Elnöki Tanácsa a szőlő- és gyümölcstermesztés fejlesztése, s a magyar borok minőségének további javítása érdekében a következőt rendeli el.” Ha nosztalgiából hagyták volna meg a preambulumot, talán még elfogadható lenne. De ez a módosítás már nem szól a szőlőtermesztésről és a magyar borok minőségének további javításáról. Ezt alátámasztja a törvényjavaslat indoklása is. Idézem: “A tervezet módosítja a szőlő- és gyümölcstermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szóló 1970. évi 36. törvényerejű rendeletet is, mivel annak egyes rendelkezései meghaladottá válnak azáltal, hogy a nem hegyközségi települések esetében is hegybírói hatáskörbe kerül a szőlőtelepítés és -kivágás engedélyezése.” Vagyis szőlőről és borról már nem szól majd a módosítás után a rendelet.
A bizottsági ülésen az ezzel kapcsolatos kérdésemre a következő választ kaptam 2003. május 27-én. “Ami az 1970. évi törvényerejű rendeletet illeti, valóban, mi is megmosolyogtuk, amikor felvetődött az az igény, hogy létre kell hozni nemcsak a szőlő-, hanem a gyümölcskatasztert is, és nem volt egyéb olyan jogszabály, amelybe ezt be tudtuk volna illeszteni. Ehhez amúgy is hozzá kellett nyúlnunk abból a meggondolásból, hogy a jegyzőtől elkerült a nem hegyközségi települések esetében az engedélyezési hatáskör a hegybíróhoz, tehát mindenképpen módosítani kellett ezt a törvényerejű rendeletet, ez pedig jó helye volt egy ilyen szabálynak, mert a gyümölcstermesztésre vonatkozóan még mindig vannak hatályos rendelkezések, ha kevés is, úgyhogy ezeket kiegészítve beillesztjük a gyümölcskatasztert ebbe a törvényerejű rendeletbe. Például a Code Civil is egészen másként néz ki, mint 1804-ben, amikor Napóleon idejében elfogadták, a különböző módosítások egy jogszabálynál eléggé átírhatják. Azt hiszem, különösebb probléma ebből nem lehetett.”
Elfogadható lenne ez a magyarázat, ha a mi esetünkben a tartalom nem lenne ellentétben magával a címmel és a preambulumban lévő résszel is.
Köszönöm, elnök úr, majd folytatom.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir