DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A gazdaságpolitika fő prioritásainak érvényre jutásához a versenyképesség javítása, a jövedelmeket terhelő elvonások csökkenését szolgáló lépésekhez források is szükségesek. A kormány szeptember 17-i ülésén döntött arról, hogy a szükséges források fedezeteként többek között, mint ahogy a hétfői futárpostával önök is megkaphatták előterjesztésben, a dohánygyártmányokat és az alkoholtartalmú italokat terhelő jövedéki adókat is emelni javasolja.
Vonatkozik ez a borra is, amelynek eddigi, literenként 5 forint adóját 12 forintra javasolja megemelni a törvényjavaslat. A literenkénti 7 forintos jövedékiadó-emelés egy palackra áfával együtt 6 forint 60 fillért jelent. Ha ezt egy jobb tájbor, asztali bor 300 forintos átlagárához viszonyítjuk, az emelés mindössze 2 százalékos árváltozást eredményez. (Font Sándor: Az Unióban nulla.) A 800-1000 forint körüli áron kapható minőségi boroknál az adóemelés fogyasztói árra gyakorolt hatása 1 százalék alatti. A drágább boroknál pedig még ennél is kisebb, elhanyagolható nagyságrendű áremelést válthat ki ez a jövedékiadó-emelési tétel.
(15.00)
A számok tükrében az adóemelés véleményem szerint nem tekinthető túlzott vagy példátlan mértékűnek, amely a fogyasztás visszaesésével járna, vagy újabb lendületet adhatna a borhamisításnak.
Megjegyzem, hogy a többi ital adója is emelkedik. Így például a sör esetében egy literre vetítve hasonló nagyságrendben javasoljuk növelni az adót, ami 6 forint 60 fillért jelent literenként. Tehát arról sincs szó, hogy a többi italhoz viszonyítva romlana a bor versenypozíciója a hazai piacon.
A boroknál javasolt adóemelést - hasonlóan a dohánygyártmányok és az egyéb italok adóemeléséhez - nem tervezzük kompenzálni.
Az uniós csatlakozással kapcsolatos kérdésére képviselő úrnak pedig azt szeretném válaszolni, hogy a termékeket terhelő jövedéki adónak, így a bor jövedéki adójának az adónem természetéből adódóan nincs, illetve nem is lehet versenytorzító hatása. A jövedéki adó nagysága ugyanis független attól, hogy a hazai előállítású vagy az Unióból, illetve más tagállamból behozott borról van-e szó. Minden esetben a hazai adót kell belföldön megfizetni, így a belföldi piacon ugyanaz az adóteher vetül a külföldi borokra is, mint a hazaiakra.
Ez fordítva is igaz, vagyis egy más tagállamban értékesített magyar bor nem a magyar adó felszámításával, hanem a tagállamban előírt adóval kerül majd a tagállami fogyasztóhoz, így az exportra kerülő borok versenypozícióira nincs hatással a jövedéki adó.
Végezetül a képviselő úr által a kormány múlt évi, ágazatra mért csapásként minősített “szüreti ajándékával” kapcsolatban szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a végrehajtott változtatások mindegyikét a szakma indítványozta annak érdekében, hogy a szőlő- és bortermelőkre vonatkozó jövedéki szabályok egyszerűsödjenek, az ágazatra kisebb terhet jelentsenek. Amennyiben képviselő úr ezeket a változtatásokat úgy értékeli, hogy a borhamisításnak szándékoztak utat nyitni, akkor ezzel egyúttal azt is állítja, hogy maga a szakma szorgalmazta a szabályok ilyen irányú módosítását.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir