TÓTH GYULA

Full text search

TÓTH GYULA
TÓTH GYULA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! Számos jele van annak, hogy a rendszerváltás óta Magyarországon nem sikerült a fémtolvajlásnak gátat vetni. Ha odamegy a színesfém-kereskedőhöz egy állampolgár, kezében a sétálóutcában letört bronzszoborral, nem azt kérdezik tőle, hogy honnan származik, hanem azt, hogy hány kiló. Vihet a tolvaj sírokról származó vázát, feszületet, KRESZ-táblát, elektromos légvezetéket, vasúti fénysorompó rézkábelét, és még sorolhatnám tovább, tehát bármit. Nem számít a kár, nem számít a kegyeletsértés, nem számít a balesetveszély, csak az számít, hogy napi árfolyamon mit adnak érte forintban.
A kár az esetek többségében nem térül meg, a rendőrség azt tekinti kényes kérdésnek, személyes adatok védelme alá eső információnak, hogy ki az a fémkereskedő, aki megvette a minden valószínűség szerint lopott bronzszobrot, aki talán naponta vásárol KRESZ-táblát, feszületet, sorompókábelt, elektromos légvezetéket vagy éppen vasúti sínt. Az illető kereskedő jóhiszeműségéhez nyilván nem férhet kétség, nem feladata kutatni, hogy honnan származik, amit eladásra kínálnak neki, és a magyar jogban talán még törvényes lehetősége sem lenne ezt firtatni.
Tisztelt Miniszter Asszony! Megállítható-e Magyarországon a fémtolvajlás, amikor mára már nemcsak a filléres megélhetési bűnözőket gyanúsítják, hanem - erre is van példa - kft.-ügyvezetőt meg ügyvédet?
Várom tisztelettel a válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir