FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA

Full text search

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA
FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA, a társadalmi szervezetek bizottságának előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A jogalkotásról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés társadalmi szervezetek bizottsága is megtárgyalta, és 6 igen szavazattal, 1 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak ítélte.
Bizottságunk, feladatköréből következően, természetszerűleg elsősorban a jogalkotási folyamat nyilvánosságát, a jogszabálytervezetek megismerhetőségét, a véleménynyilvánítás lehetőségét, illetőleg a véleményeknek a döntéshozók általi érdemi mérlegelésének lehetőségét érintő kérdésekkel foglalkozott. Hiszen az úgynevezett nyitott jogalkotás legfontosabb szereplői a társadalom oldaláról azok a civil szervezetek, amelyek a jogszabályokban érintett társadalmi csoportokat valamilyen módon tömörítik, helyzetüket és érdekeiket a legjobban ismerik és képviselik.
Bizottságunk véleménye szerint a benyújtott törvényjavaslat a jogszabálytervezetek véleményezésére vonatkozó rendelkezéseket valóban jelentősen korszerűsíti, mindenekelőtt azzal, hogy kötelezővé teszi a jogszabálytervezetek szövegének internetes közzétételét, és előírja, hogy az ezt szolgáló minisztériumi honlapokat a vélemények, javaslatok fogadására alkalmassá kell tenni, a határidő megjelölésével együtt természetesen, amivel egyetértünk, és azzal is, hogy a véleménynyilvánításra biztosított idő a törvényben rögzítettnél nem lehet kevesebb. Ez, ha a mértéket valóban jól választjuk meg, az érdemi hozzászólás lehetősége szempontjából valóságos garanciát jelent.
A törvényjavaslat tehát nyitottá teszi a jogalkotást abban, hogy bárki, aki érintettnek és érdekeltnek tekinti magát, véleményt nyilváníthat, és ehhez meg is teremti a feltételeket.
(15.10)
A beérkezett vélemények figyelembevételének módja, az érdemi mérlegelés kötelezettségének előírása és lehetőségének biztosítása szempontjából is tartalmaz előrelépést, garanciális elemeket a törvényjavaslat. Ilyen, hogy a véleményezésre jogosultaknak a törvényben meghatározott körétől érkezett, a szakminiszter által el nem fogadott véleményekről kötelezően egyeztetni kell. Ilyen, hogy a jogszabály előkészítőjének a véleményező észrevételeit mérlegelnie kell, és az elfogadott észrevételekről a honlapon tájékoztatást kell adjon. És ilyen, hogy a beérkezett észrevételekről és azok hasznosításáról a jogalkotót tájékoztatni kell. Mindez helyes.
Bizottságunkban felmerült ugyanakkor, hogy ezen a téren szükséges és lehetséges még szövegpontosítás. A bürokrácia túlzott leterhelése nélkül és a kezelhetőség határain belül, amelyek kétségtelenül fontos szempontok, elképzelhetőnek tartunk olyan megoldást, amely elősegítené főként a jogalkotó részletesebb tájékoztatását, és ezáltal azt, hogy az érdemi mérlegelés lehetősége ne csak az előterjesztőnél, hanem a döntéshozónál is legyen meg.
Tisztelt Ház! A nyitott jogalkotás gyakorlata nem ismeretlen a parlamentben, hogy a magunk szakterületénél maradjak: legutóbb a nemzeti civil alapprogramról szóló törvény előkészítése során már alkalmaztuk a jogalkotási törvény szerint hamarosan - reményeink szerint - általánossá váló szabályokat. A gyakorlat bevált, érdemes kiterjesztenünk, érdemes komolyan vennünk, mert a törvényjavaslatokhoz hozzászólók minket segítenek.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir