PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS, a társadalmi szervezetek bizottsága kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A jelen törvényjavaslat álláspontom szerint nem oldja meg a civil szervezetek helyzetét. Hozzászólásomban csak a társadalmi szervezetek bizottságában elmondott álláspontomat tudom ismételni, a vezérszónoklatban fogom a Magyar Demokrata Fórum álláspontját a tisztelt képviselőtársaimmal ismertetni.
A jelen törvényjavaslat nem oldja meg a civil szervezetek helyzetét, nincs tisztázva, melyik szakaszban, milyen módon vonják be a társadalmi szervezeteket; kinek, mikor, kivel kell egyeztetnie, milyen formában; hogyan történik egyáltalán a civilek kiválasztása; milyen módon történik az internetre beérkezett válaszok összegzése. A civil szervezetek bevonása a jogalkotásba fontos feladat, úgy gondolom, minél több civil szervezet véleményét, álláspontját meg kellene hallgatni, amikor törvényt alkotunk. Az MDF képviselőjeként, aki ezen a területen dolgozik már több mint tizenöt éve, a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadhatatlannak tartom a jelen formájában.
A civil szervezetek a jelen esetben csak kutatómunka után jutnak hozzá a törvényjavaslatokhoz. A tárcáknál az internetes megjelenítés elég rapszodikus. Sokszor tárgyalunk törvényjavaslatokat, amelyek rajta vannak a minisztérium honlapján, de elég nehezen találhatók meg ezek a javaslatok. Nagyon messze vagyunk még az e-közigazgatástól, nagyon messze vagyunk még az e-kormányzástól és nagyon messze vagyunk az e-törvényalkotástól, főleg azért vagyunk messze, mert erre a területre nagyon kevés pénz van, például a 2003-as, de még kevesebb a 2004-es költségvetésben.
Nincs tisztázva a törvényjavaslatban a civil szervezetek szerepe az Országgyűlés bizottsági munkájában sem, hiszen ez minden bizottság esetében másként történik meg. Ez általában szokásjogon alapuló dolog, tehát például a Házszabály sem rendelkezik egyértelműen erről a kérdésről.
Összefoglalva: a Magyar Demokrata Fórum olyan képviselőjeként, aki a társadalmi szervezetek bizottságában dolgozik és a társadalmi szervezetekkel foglalkozik, a beterjesztett törvényjavaslatot nem támogatom.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir