DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen.
Az új rendelkezések lehetővé teszik, hogy a NATO integrált légvédelmi rendszere keretében a nemzetközi szerződésből eredő szövetségesi, légtérvédelmi feladatok ellátása körében a magyar fegyveres erők repülőgépei is - hasonlóan a külföldi fegyveres erők magyarországi őrjáratához - a kormány engedélyével járőrözhessenek külföldön. Az ebből eredő fegyverhasználat-engedélyezési jogköröket a későbbiekben törvényben kívánjuk pontosítani. Javaslatunk a magyar fegyveres erők vonatkozásában privilegizált hatásköri szabályokat állapít meg azzal, hogy a felsorolt nemzetközi szervezetek, vagyis az ENSZ, az Európai Unió, az EBESZ, illetve a NATO döntéseihez kapcsolódó békefenntartó, illetve hadműveleti területen végzett humanitárius tevékenység, valamint a kollektív védelmi kötelezettség Magyarország területét nem érintő érvényesítése esetén szükséges döntéseket az Országgyűlés egyidejű tájékoztatása mellett a kormány kompetenciájába utalja. Azt, hogy ezek szükséges, indokolt és lényeges módosítások, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az ellenzéki frakciókban is megfogalmazódott ilyen tárgyú alkotmánymódosítás igénye.
Salamon László képviselő úr 2002 novemberében nyújtott be javaslatot az Országgyűléshez, amelynek rendelkezéseit apró pontosításokkal átültettük az indítványunkba. A képviselő úr javaslatának indokoló része oly mértékben helytálló megállapításokat tartalmazott, hogy a most önök előtt szereplő javaslat vitája során is megismételhetem őket. A képviselő úr szerint az alkotmánynak a NATO-hoz történt csatlakozás nyomán szükségessé vált módosítására a polgári kormány többszöri próbálkozása ellenére csak részben került sor - írta a képviselő úr. A képviselő úr 2002 novemberében úgy vélte, hogy a hatályos szabályok nem igazodnak az új politikai, katonai környezethez. Szükségtelenül magas szinthez kötik az engedélyezést, így feleslegesen terhelik az Országgyűlést, és hosszabbítják meg a döntéshozatalt.
Tisztelt Országgyűlés! A válaszok, megoldások megfelelősége, egyes rendelkezések megítélése természetesen szakmai és politikai természetű álláspontkülönbségek kialakulásához vezethet. Az előterjesztő a vitás kérdéseknek a javaslat jobbítása és a politikai konszenzus megteremtése érdekében történő feloldására a törvényjavaslat tárgyalása során mindvégig nyitott lesz. Kérem önöket, hogy megalapozott vita után a javaslatokat szíveskedjenek majd támogatni.
Köszönöm szépen figyelmüket, és elnök úr, köszönöm a türelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir